Bihorenii, datori vânduţi la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin proces de scumpire a creditului, pe fondul crizei financiare, bihorenii au continuat să se împrumute de la bănci.

Nivelul mare al împrumuturilor pe care românii le-au contractat în ultimii ani, a făcut ca Banca Naţională a României să încerce să diminueze apetitul românilor pentru împrumuturi, indiferent de moneda în care aceştia doresc să ia credite. Prima măsură luată de BNR la începutul anului a fost majorarea succesivă a dobânzii de politică monetară. Ulterior, Banca Naţională a propus introducerea unei fişe fiscale la accesarea creditelor luându-se în calcul venituri puţin mai mari decât cele declarate de persoana în cauză la fisc pe anul anterior, aspect care a scumpit creditul. Între timp, contrar aşteptărilor, persoanele fizice şi cele juridice au continuă să sfideze logica şi să se împrumute masiv şi în lei, şi în valută. Un raport al BNR, arată că în luna iunie, comparativ cu luna mai a acestui an, creditele contractate de persoane fizice şi de firme din Bihor a crescut cu 3,7%. Împrumuturile în lei au crescut cu 2,1%, iar cele în valută cu 5%.

Credite în valută

Expansiunea creditelor în moneda europeană a crescut spectaculos în cursul acestui an. Datele BNR arată că creditele în lei au crescut cu 40%, iar cele în valută, cu 89%. Dintre cele în valută, susţin datele furnizate de BNR, numai împrumuturile în euro au avut creşteri de 62,7%. Managerii unor unităţi bancare din Oradea explică apetitul exagerat al persoanelor fizice şi juridice pentru credite. Unul dintre motive ar fi teama populaţiei că BNR majorează dobânzile. „Anul acesta creditul este mult mai scump decât anul trecut, dar, de câte ori BNR anunţă că va majora dobânzile sau că va înăspri creditarea, de atâtea ori oamenii dau fuga la bănci să apuce să se împrumute mai ieftin. Puţini mai iau în calcul că plătesc comisioane mai mari. Ei vor să prindă un credit cu dobândă mai mică“, spune Dorel Voichiţă, directorul adjunct al BCR Oradea. Voichiţă adaugă că „deşi BNR a mărit dobânda de politică monetară, băncile au luat decizia de a câştiga cotă de piaţă, aşa că şi-au diminuat profiturile, lăsând dobânzile la niveluri încă accesibile, pentru a atrage viitori debitori. Creditul este mai scump, dar oamenii au nevoie de bani. Cei mai mulţi preferă să se împrumute în euro”.

Creditele în euro, avantajoase

De-a lungul anului 2008, creditul în euro nu a suferit foarte multe fluctuaţii, pentru că moneda europeană a avut cotaţii apropiate în ultimii ani faţă de leu. „Cine are o rată de 200-300 de euro pe lună plăteşte în lei mai mult doar cu 20-30 de lei. De aceea, cine şi-a făcut cu adevărat calculele despre cât îl costă creditul ştie că la euro are de câştigat”, explică reprezentantul BCR.  “Cei care s-au împrumutat în euro au făcut-o mai mult pentru creditul ipotecar, unde e nevoie de mulţi bani, cu o dobândă uşor mai mică decât la lei“, adaugă Dorel Voichiţa. În schimb, pentru cei care au luat împrumuturi în anii anteriori, până în 2006 inclusiv, ratele au crescut anul acesta indiferent de monedă. Chiar dacă nu au majorat prea mult dobânda, băncile au crescut comisioanele, astfel că ratele debitorilor sunt destul de mari. Băncile au profitat de slaba legislaţie în domeniu şi nu au informat suficient de mult viitorul debitor despre cum va evolua creditul său, adică rata plus dobânda.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite