Bielorusia "a ales" stabilitatea dictaturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din voturile exprimate.Într-o atmosferă "sărbătorească", ce aminteşte de scrutinurile de operetă organizate în fostele ţări comuniste, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Lidia

din voturile exprimate.
Într-o atmosferă "sărbătorească", ce aminteşte de scrutinurile de operetă organizate în fostele ţări comuniste, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Lidia Ermoşina, apropiată a preşedintelui Lukaşenko, a anunţat rezultatele în aplauzele entuziaste ale asistenţei. "Preşedintele a fost reales, a spus aceasta, 82,6 la sută au votat pentru el". Imediat după anunţarea rezultatelor, s-au făcut auzite o serie de acuzaţiile de fraudă. Vorbind în faţa simpatizanţilor opoziţiei, adunaţi în piaţa centrală a Minskului, Aleksandr Milinkevici a calificat scrutinul drept o farsă. Acesta şi-a exprimat convingerea că procentele reale sunt altele. Potrivit lui Milinkevici, Lukaşenko a întrunit mai puţin de 50 la sută din voturile exprimate, fapt ce ar necesita organizarea unui al doilea tur de scrutin.

SMS, noua armă electorală
"Climatul de intimidare" şi hărţuirea reprezentanţilor opoziţiei au fost invocate şi de către purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE, Urdur Gunnarsdottir, care a declarat că resursele de care a dispus, 400 de observatori, nu i-au permis monitorizarea tuturor secţiilor de votare.
În ziua alegerilor, Miliţia din Minsk a diseminat manifeste în care îi "sfătuia" pe locuitorii capitalei "să nu se apropie de mitinguri". În reţelele de telefonie mobilă au fost lansate sms-uri în care posesorii de telefoane erau anunţaţi că, în seara alegerilor, "provocatorii din opoziţie" pregătesc o "mare vărsare de sânge", iar cetăţenii "cinstiţi" erau atenţionaţi să se păzească. Pe de altă parte, şeful misiunii de observatori din ţările CSI, Vladimir Ruşailo, fost ministru de interne al Rusiei, a calificat alegerile drept corecte şi imparţiale. Acesta a calificat lipsa reprezentanţilor opoziţiei în comitetele electorale drept o încălcare "neserioasă" a procedurilor, ce nu putea duce la vicierea rezultatelor.

Washington: "Lukaşenko este unul dintre cei mai bogaţI oameni"
Vicepreşedintele CE, Guenter Verheugen, a criticat maniera de organizare a scrutinului şi a calificat Bielorusia ca fiind "ultima dictatură veritabilă din Europa". Ministrul de externe al Austriei, Ursula Plassnik, a denunţat "intimidarea" opoziţiei şi a anunţat că Bielorusia se va afla în atenţia reuniunii miniştrilor de externe ai UE care începe la Bruxelles. Cel mai probabil, UE va discuta cu această ocazie despre posibilitatea îngheţării conturilor lui Lukaşenko în străinătate. Washingtonul a lansat de curând o serie de acuzaţii la adresa lui Lukaşenko. Casa Albă a remis Congresului un raport extrem de critic privitor la Bielorusia. În secţiunea secretă a documentului, Lukaşenko este învinuit de comerţ ilegal cu arme, către ţări ca Sudan, Irak (în timpul lui Saddam Husein) şi Siria. Una dintre cele mai grave acuzaţii este aceea că Minskul a furnizat componente nucleare Iranului.
Lukaşenko este calificat în raport drept "unul dintre cei mai bogaţi oameni din CSI". Potrivit datelor oficiale, în Fondul Preşedintelui, aflat la dispoziţia exclusivă a lui Lukaşenko, se află circa 100 milioane de dolari, dar, potrivit declaraţiilor neoficiale ale preşedintelui belarus, suma adevărată trece de un miliard de dolari. Efectul sancţiunilor direcţionate este totuşi unul minim, fiind greu de crezut că Lukaşenko îşi păstrează banii în bănci aflate sub jurisdicţia autorităţilor occidentale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite