Biblioteca de la Paris a savantului zace în paragină la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

află în paragină, într-o poştă dezafectată.Puţină lume ştie că, aşa cum am mai arătat în ziarul Adevărul (încă din 29 iunie 2005), ISO deţine o parte din cărţile bibliotecii lui

află în paragină, într-o poştă dezafectată.
Puţină lume ştie că, aşa cum am mai arătat în ziarul Adevărul (încă din 29 iunie 2005), ISO deţine o parte din cărţile bibliotecii lui Mircea Eliade de la Paris. Acest patrimoniu zace azi în nenumărate cutii de carton, într-un spaţiu inadecvat unde, evident, nu poate fi valorificat. Având o concepţie cu totul stranie, Primăria Generală nu ştie cum să se descotorosească astăzi de acest institut. Romeo Pop, preşedintele Comisiei de cultură a Primăriei Capitalei, ne-a declarat: "Ori mutăm acest institut la Academie, ori îl desfiinţăm". Cu alte cuvinte, este mai facil să distrugi sau să te descotoroseşti de ceea ce nu poţi gestiona.
Chiar dacă se laudă că ar fi fost în repetate rânduri în poşta destinată astăzi institutului, Romeo Pop nu ştia de existenţa cărţilor lui Eliade, iar când a aflat (de la noi), a fost de părere că aceste cărţi ar trebui transferate Bibliotecii Municipale. Preşedintele Comisiei de cultură a Primăriei Capitalei nu ştie că biblioteca a fost donată de soţia lui Eliade, iar actul de donaţie (din 1996) către ISO prevede în mod expres că aceste cărţi sunt destinate cercetării de specialitate.Problema ISO şi a bibliotecii nu va fi însă rezolvată nici în cazul unui transfer către Academia Română. Sursele noastre ne-au declarat că Academia ar fi dispusă să preia institutul - în acest scop se pregăteşte o hotărâre de guvern -, dar nu deţine un alt spaţiu pentru a-l găzdui. În cazul în care ISO va fi transferat cu tot cu spaţiu, problemele sale rămân în continuare grave. Biblioteca şi sălile de studiu nu pot funcţiona într-o fostă poştă, în gălăgia din imediata vecinătate a pasajului Obor. Dar cele de mai sus nu mai miră pe nimeni... Este atitudinea obişnuită din ultimii ani faţă de cercetarea românească aflată, ca şi Institutul de ştiinţe Orientale, fie în spaţii (şi condiţii) improprii, fie pe punctul de a se muta pe meleaguri mai prietenoase. Atâta cât a mai rămas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite