Biata Constituţiune!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Civicii sunt gata să înalţe ruguri, să abolească biata Constituţie Puţini am fost, mulţi am rămas, se poate spune văzând cât de numeroşi sunt astăzi cei care desfiinţează

Civicii sunt gata să înalţe ruguri, să abolească biata Constituţie

Puţini am fost, mulţi am rămas, se poate spune văzând cât de numeroşi sunt astăzi cei care desfiinţează textul Constituţiei, faţă de cei care au participat sau măcar au asistat la apriga bătălie dusă în 1990-1991 pentru a se obţine o lege fundamentală cât mai democratică la acea oră. E uşor acum să tragi cu tunul în Constituţie, de parcă acum 17 ani, când s-a scris textul, România ar fi venit de undeva de pe locul Suediei şi ar fi adoptat aşa, dintr-o dată, o lege fundamentală atât de proastă şi de ticăloasă încât acum nu mai e altă soluţie decât să o pui pe foc. Din păcate, România venea dintr-una dintre cele mai negre dictaturi comuniste europene, iar această Constituţie a statuat, nu fără ocolişuri, pluralismul, democraţia parlamentară, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Astăzi, toate acestea par banalităţi, lucruri absolut normale în orice societate, atunci nu era chiar aşa. De bine, de rău, legea tuturor legilor ne-a permis să intrăm în NATO şi apoi să aderăm la UE.

Evident, Constituţia trebuie revizuită din două raţiuni. Prima, pentru a se anula erorile şi confuziile care conduc la blocaje şi crize instituţionale, mai ales în ceea ce priveşte raporturile dintre Preşedinţie, Guvern şi Parlament. A doua, nevoia majoră de modernizare şi democratizare mai în profunzime a întregii societăţi româneşti. Problema fundamentală este cum se duce la îndeplinire acest proces delicat şi laborios în acelaşi timp.

Societatea civilă, mai bine zis reprezentanţii societăţii civile cu intrare liberă la Cotroceni sunt adepţii unei mişcări radicale. Cât mai repede trebuie scrisă o nouă Constituţie, de la A la Z, în care este preferabil ca preşedintele să deţină întreaga putere executivă. De ce acest tip de organizare instituţională trebuie să fie decretat ca fiind cel mai bun pentru România, asta nu mai explică nimeni. Care sunt avantajele, care sunt dezavantajele? De ce aşa şi nu altminterea? Nu contează dacă preşedintele conduce, va fi bine şi tot românul va prospera.

O a doua abordare vine din partea unui om politic. Valeriu Stoica a prezentat proiectul PLD privind noua Constituţie. În loc să dea sentinţe, Valeriu Stoica a făcut publică o propunere, o viziune, precizând că niciun partid nu deţine adevărul suprem. De obicei, filozofii şi toţi ceilalţi intelectuali sunt responsabili să aibă îndoieli, mai puţini oamenii politici. În acest caz e invers. "Civicii" sunt gata să înalţe ruguri, să abolească în 24 de ore Constituţia şi să pună alta în loc, care nici măcar să nu fie dezbătută în parlament. Democraţia înseamnă să-i dai şi celuilalt dreptul să aibă păreri, să le şi asculţi. Constituţia priveşte o naţiune de 22 milioane de cetăţeni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite