Ben Bernanke se teme de o a două criză financiară mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ben Bernanke se teme de o a două criză financiară mondială
Ben Bernanke se teme de o a două criză financiară mondială

Preşedintele Rezerveri Federale le-a vorbit americanilor despre criza financiară, susţinând acţiunile agresive care pot opri colapsul economic. Preşedintele Rezerveri Federale, Ben Bernanke, a declarat că a pus la cale acţiuniile controversate ale băncii centrale din ultimul an fiindcă "nu aveam de gand sa fiu eu preşedintele care a condus in timpul celei de-a doua Mari Crize de după cea din 1929".

Bernanke a răspuns într-un interviu televizat întrebărilor puse de cetăţenii din Kansas City care l-au acuzat pe el şi pe alţi oficiali guvernamentali că au ajutat mai degrabă instituţiile financiare puternice înaintea afacerilor mici şi americanilor de rând.

"De ce nu putem sa lăsam granzii financiari să stea puţin de-o parte şi să le facem loc afacerilor mici", a întrebat Janelle Suje, o mamă din Kansas City. Răspunsul lui Bernanke a fost prompt: "nu am intervenit pentru a ajuta firmele mari", explicaţia venind apoi într-un discurs ţinut de Presedintele Rezervei Federale despre căderea intregii economii atunci când firmele mari se prăbuşesc, Bernanke recurgând la comparaţia "când elefantul cade, toată iarba din jurul lui se culcă la pământ". Bernanke s-a declarat dezgustat de circumstanţele care l-au obligat să salveze doar câteva firme puternice.

Forumul de duminică i-a oferit posibilitatea fostului profesor de economie de la Princeton sa vorbească mulţimii, nu doar congresmenilor şi economiştilor specializaţi. Cu doar şase luni rămase din acest mandat, Bernanke va afla în lunile următoare dacă preşedintele Barack Obama ii va oferi un nou mandat de patru ani sau îl va înlocui.

Unul dintre oamenii aflaţi în sală, David Huston, proprietar al unei mici afaceri, i-a spus Preşedintelui Rezervei Federale că se simte frustrat să vadă cum miliarde de dolari sunt trimise către firmele mari, numind soluţia guvernului "prea mare să eşueze şi prea mică să salveze economia". Acesta a continuat spunând că "micile afaceri sunt sângele oraşelor mici, oraşelor mari şi al economiei americane şi ele sunt încetinite în acest moment de Rezerva Federala".Bernanke i-a raspuns: "nimic nu m-a făcut să fiu mai frustrat şi mai nervos decât nevoia de a interveni atunci când firmele mari făceau pariuri imense care au dus aceste mici companii către faliment".

Mai mult de 20 de oameni i-au pus întrebări preşedintelui Ben Bernanke despre varii subiecte ca împrumuturi sau regulile de ipotecare. Bernanke a sugerat că o mişcare a leguitorilor de e deschide operaţiile de politică monetară ale Statului pentru a fi audiate de GAO (Government Accountability Office ) este greşit înţeleasă de public. "Nu cred că oamenii vor ca politică monetară sa fie facuta de Congres", a mai spus Bernanke.

Dupa ce a aparut de trei ori in această săptămână în faţa legiuitorilor, Preşedintele nu a dezvăluit prea multe noutăţi privind starea economică a Americii. Acesta a mai adăugat că guvernul se aştepta la o creştere economică de 1% în a doua jumătate a anului, dar ea nu va putea reduce rata de şomaj care va atinge apogeul cândva anul viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite