Berlusconi ia în calcul posibilitatea unei înfrângeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

caracter atât de înverşunat. Oficiosul Vaticanului, "Osservatore Romano", s-a declarat şocat de "climatul odios" al acestei campanii, în vreme ce "patronul patronilor" italieni, Luca Cordero di

caracter atât de înverşunat. Oficiosul Vaticanului, "Osservatore Romano", s-a declarat şocat de "climatul odios" al acestei campanii, în vreme ce "patronul patronilor" italieni, Luca Cordero di Montezemolo, a apreciat-o ca fiind "cea mai murdară din istorie". Apelul la moderaţie adresat de preşedintele republicii, Carlo Azeglio Ciampi, a rămas literă moartă.

Fără îndoială, asemenea aprecieri se referă, în bună parte, la comportamentul actualului premier Silvio Berlusconi, conducătorul coaliţiei de centru-dreapta, care, în faţa sondajelor ce îl dau învingător cu 3,5 până la 5 procente în plus pe adversarul său, Romano Prodi, liderul coaliţiei de centru-stânga, la alegerile programate pentru zilele de 9 şi 10 aprilie, a recurs la toate mijloacele pentru a face ca balanţa să încline în favoarea sa. Nici el nu pare însă convins că va reuşi acest lucru, de vreme ce, pentru prima dată, a admis posibilitatea unei înfrângeri. "Mă simt puternic ca un leu şi sunt sigur că vom câştiga, dar dacă vom fi bătuţi, ceea ce nu cred, va fi la o diferenţă strânsă şi stânga va avea de-a face cu noi în parlament", a anunţat Berlusconi. În ultimele zile ale campaniei, el şi-a îndreptat tirul vituperărilor împotriva justiţiei, jurnaliştilor şi a oamenilor de afaceri, învinuindu-i de "complot". În paralel, a recurs şi la o altă strategie, cu numai trei zile înainte de data alegerilor Ministerul de Interne anunţând dejucarea unui atentat terorist, care urma să aibă loc chiar în preajma scrutinului. Fără a nega o asemenea posibilitate, opoziţia s-a întrebat de ce guvernul a ales tocmai acest moment pentru a demonstra că veghează la apărarea securităţii cetăţenilor.Coaliţia "Casa libertăţilor", pe care o conduce Berlusconi, este destul de eterogenă. Alături de partidul propriu Forza Italia, din ea mai fac parte: fosta grupare neofascistă, actualmente reformată Alianţa Naţională a vicepremierului Gianfranco Fini; mişcarea separatistă Liga Nordului a lui Umberto Bossi; Uniunea Democraţilor Creştini şi a Democraţilor de Centru, precum şi alte grupări mai mici, inclusiv cea a Alessandrei Mussolini, nepoata fostului dictator fascist. Coaliţia de centru-stânga, "Uniunea", este la fel de eterogenă, din ea făcând parte democraţii de stânga, (foştii comunişti reformaţi), gruparea "Margareta" a fostului primar al Romei Francesco Rutelli şi partidul marxist Refondarea Comunistă, alături de încă o jumătate de duzină de formaţiuni politice mai mici. Dat fiind caracterul eterogen al ambelor coaliţii, întrebarea este în ce măsură guvernul care va ieşi din alegeri va avea stabilitatea necesară pentru a desfăşura o activitate eficientă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite