Berlusconi şi Prodi s-au întrecut în insulte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

istoria postbelică a Italiei, dar în alegerile regionale din aprilie trecut a suferit serioase pierderi, sondajele de opinie din ultimele luni indicând constant un avans al opoziţiei la scrutinul

istoria postbelică a Italiei, dar în alegerile regionale din aprilie trecut a suferit serioase pierderi, sondajele de opinie din ultimele luni indicând constant un avans al opoziţiei la scrutinul de la sfârşitul acestei săptămâni, deşi distanţa care separă cele două formaţiuni s-a mai micşorat în ultimul timp. Pe de altă parte, mulţi alegători sunt încă indecişi şi bătălia se dă pentru câştigarea adeziunii acestora. Aşa se şi explică tonul, pe alocuri extrem de ascuţit, pe care l-a îmbrăcat schimbul de replici dintre cei doi protagonişti, axat mai mult pe problematica economică. S-a ajuns chiar, la un moment dat, la insulte reciproce. "Premierul nostru se agaţă de putere ca un beţiv care se ţine strâns cu mâinile de stâlpul unui felinar public, nu pentru ca să aprindă lumina, ci pentru ca să nu cadă", a atacat la baionetă Prodi. "Nu accept aşa ceva. Trebuie manifestat mai mult respect pentru primul-ministru", a replicat sec Berlusconi, somându-l pe moderator să-l cheme la ordine pe Prodi, pe care l-a comparat cu "un idiot folositor, care-şi împrumută (ca simbol - n.r.) chipul său bucălat de preot de ţară stângii, alcătuite în proporţie de 70 la sută din foşti comunişti".

Coaliţia de centru-stânga este favorită
E greu de ştiut ce influenţă va avea acest schimb de insulte asupra electoratului. La prima dezbatere de acum două săptămâni, câştigător a fost considerat Prodi. Într-o ultimă încercare de răsturnare a actualelor tendinţe, care dau ca favorită coaliţia de centru-stânga, cu 3,5 până la 5 procente în plus, Berlusconi a venit cu propunerea-surpriză de abolire a taxelor locale pe prima locuinţă posedată de o familie, fără a specifica însă cum vor putea autorităţile locale să acopere golul bugetar care se va produce şi a făgăduit că în viitorul său guvern vor fi mai mulţi miniştri femei, inclusiv un vicepremier. Rămâne de văzut dacă asemenea promisiuni îi vor fi de folos pentru a convinge cei 25 la sută din alegători, încă nehotărâţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite