Berlinul vrea să relanseze proiectul Constituţiei europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

este unul dintre punctele pe care preşedinţia germană le are în vizor. Germania speră să stabilească un calendar şi o schiţă a Constituţiei europene până la finalul mandatului său

este unul dintre punctele pe care preşedinţia germană le are în vizor.
Germania speră să stabilească un calendar şi o schiţă a Constituţiei europene până la finalul mandatului său semestrial în fruntea blocului comunitar, însă criticii Tratatului trebuie să facă un compromis pentru a avea succes, a afirmat, recent, ministrul german de externe. Într-un discurs susţinut în faţa Partidului Social-Democrat din care face parte, înainte ca Germania să preia preşedinţia Uniunii Europene în 2007, Frank-Walter Steinmeier le-a cerut criticilor tratatului constituţional, care a fost respins la referendumurile de anul trecut din Olanda şi Franţa, să-şi manifeste disponibilitatea în privinţa documentului. "Două treimi (din membrii Uniunii Europene) susţin Constituţia", a apreciat acesta. "Cred că toată lumea trebuie să simtă o obligaţie din această cauză. Dacă poate fi salvată, şi avem nevoie urgent de acest lucru, toată lumea trebuie să-şi schimbe poziţia. Însă unii trebuie să o schimbe mai mult decât alţii", a precizat Steinmeier. Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ratifice Tratatul pentru ca acesta să poată intra în vigoare. Scopul Constituţiei a fost înlesnirea procesului de luare a deciziilor în Uniune, după ce extinderea a ridicat numărul membrilor la 25, însă teama privind extinderea, în special aspiraţiile Turciei de aderare, a fost considerată principalul motiv al respingerii textului. Speranţele că Germania poate revigora Europa, după criza provocată de respingerea tratatului în Franţa şi Olanda, sunt mari. Steinmeier, al cărui partid face parte din coaliţia de guvernământ alături de conservatorii conduşi de Angela Merkel, a încercat să micşoreze nivelul aşteptărilor privind progresul înregistrat în cazul Constituţiei, în timpul preşedinţiei germane a Uniunii, care va începe la 1 ianuarie 2007. Acesta a subliniat că ajungerea blocului comunitar la un acord pe tema unui calendar al lucrărilor la Tratat, în timpul preşedinţiei germane a UE, ar fi un succes.
Europa trebuie să funcţioneze
"Nu va exista un rezultat final la încheierea preşedinţiei germane, dar, dacă lucrurile merg bine, va exista o decizie privind continuarea lucrărilor în ceea ce priveşte Constituţia, legată de o decizie referitoare la model şi program", a afirmat ministrul german. "Scopul nostru este ambiţios: nu avem nevoie de compromisuri pe tema formulării, ci mai degrabă de o soluţie care va ajuta Europa să funcţioneze şi să fie pregătită pentru viitor", a menţionat el. Steinmeier a declarat că rolul Germaniei va fi de mediator şi va trebui să asculte părerile membrilor Uniunii Europene şi să evite să facă sugestii proprii până la finalul preşedinţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite