Benzină contractată sub lovituri de ciocan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile din ringul produselor petroliere se obţin după ritualul licitaţiilor clasice În fine se conturează o piaţă bursieră autentică a produselor petroliere în România. În

Cotaţiile din ringul produselor petroliere se obţin după ritualul licitaţiilor clasice

În fine se conturează o piaţă bursieră autentică a produselor petroliere în România. În 2008, contractele au fost mai mari cu 25% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Deşi instalaţiile de aer condiţionat sunt reglate la temperaturi "polare", asistenţa transpiră la greu. Şi nu pentru că echipamentul de climatizare nu şi-ar face treaba. Presiunea este cât Casa (Presei Libere) pe competitorii înscrişi la licitaţia organizată în ringul produselor petroliere al Bursei Române de Mărfuri.

Pentru marii producători contractul de furnizare pe care vor să îl preia nu are o valoare foarte mare raportat la cifrele lor de desfacere de carburanţi.

Un singur operator petrolier vinde zilnic prin staţiile sale de benzină câteva mii de tone. Pe o piaţă atât de competitivă cum este cea a carburanţilor atragerea în portofoliul de clienţi a unui agent economic de referinţă sovabil, fie el şi de stat, este o chestiune de marketing.

Presiunea este amplificată de bocănitul sacadat, din cinci în cinci secunde, al ciocanului lovit de pupitru ce cronometrează scurgerea timpului.

De parcă nu ar fi suficient, pentru disconfortul participanţilor, odată cu fiecare nouă lovitură, vocea liniară a mânuitorului ciocanului anunţă că se apropie timpul în care trebuie comunicată decizia de a merge mai departe pe noul pas de licitaţie.

"O dată", "De două ori", "De trei ori". De regulă, participanţii au la dispoziţie, în total, 15 secunde pentru se decide dacă merg mai departe, semnul de acceptare fiind ridicarea unui cartonaş cu numărul de ordine. Acesta i-a fost atribuit prin tragere la sorţi la începutul licitaţiei. "Câştigător al licitaţiei cu strigare este societatea de brokeraj… cu numărul de ordine … la preţul de …lei".

Anunţul rituos al conducătorului licitaţiei marchează sfârşitul etapei de stabilire a preţului pe tonă acceptat şi de compania care a iniţiat ordinul de cumpărare prin bursă. Uneori, ulterior stabilirii preţului contractului, urmează negocierile directe dintre cumpărător şi furnizor pentru detalii legate de condiţiile de livrare a mărfii.

Contracte transparente

În esenţă, scurtul episod relatat mai sus face parte din "ritualul" unei şedinţe de tranzacţionare a produselor achiziţionate prin piaţa la disponibil a BRM. Nu întotdeauna atmosfera este la fel de tensionată cum am descris-o mai sus.

De exemplu, la şedinţa de tranzacţionare de ieri, unde Autoritatea Aeronautică Civilă Română a achiziţionat carburant auto motorină EURO 4 şi benzină fără plumb nu a fost decât un singur participat.

Furnizorul, un intermediar agreat de Lukoil, a oferit la finalul licitaţiei preţul de 4,25 lei/ litru (TVA şi accize inclus) pentru cantitatea de 30.061 litri de motorină EURO 4 şi de 3,88 lei/litru pentru benzina fără plumb, cantitatea solicitată fiind de 27.135 litri. Preţul poate părea mare, dar acesta este un contract de prestări servicii, iar preţul va rămâne acelaşi pe durata unui an.

Un astfel de ring de tranzacţionare are un dublu rol. Achiziţia printr-o piaţă de licitaţii organizată reduce costurile finale de achiziţie. Nu doar prin faptul că preţul rezultat poate fi mai mic decât cel al pieţei, ci şi prin faptul că se scurtează termenele de încheiere ale contractelor.

Piaţa bursieră oferă cotaţii indicative

"Pentru noi, economia nu a fost strict legată de discountul obţinut de la furnizor. S-au scurtat însă termenele pentru desemnarea furnizorului şi, cel mai important aspect, am obţinut facilităţi de plată pe care până la încheierea acestui contract nu le-am avut.

În primul rând, nu a mai trebuit să plătim în avans", ne-a comunicat biroul de presă al Poştei Române. Instituţia de stat a încheiat în primăvară un contract pe patru ani cu Rompetrol pentru alimentarea pe card de la pompă.

"Pe de altă parte, preţurile rezultate în urma tranzacţiilor se constituie în cotaţii indicative necesare companiilor în alcătuirea bugetelor", afirmă Ionuţ Zlate, director Piaţa la disponibil din BRM.

În momentul în care tranzacţiile din ringul bursier vor avea o frecvenţă şi o valoare semnificativ mai mare, se va putea vorbi de o adevărată piaţă a produselor petroliere în România. Obligativitatea impusă companiilor de stat de a încheia contracte de aprovizionare de mărfuri doar prin licitaţii publice a creat doar
începutul.

Activitatea în ringul petrolului

Valoarea totală a contractelor încheiate în ring (7 luni): 80 milioane euro.
Numărul total al contractelor încheiate în ring: 200.
Numărul maxim de contracte într-o şedinţă de licitaţie: 15.
Numărul total de participanţi : 10.
Numărul maxim de participanţi pe un singur contract: 8.
Creştere valoare contracte şase luni: 25%.

80 milioane de euro reprezintă valoarea totală a contractelor încheiate, în 7 luni, în ringul produselor petroliere

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite