Benedict al XVI-lea, un papa conservator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joseph Ratzinger s-a nascut pe 16 aprilie intr-un orasel din Bavaria, intr-o sambata dinaintea Pastelui, in anul 1927. Tatal sau, care era jandarm, se numea Iosif, iar mama, Maria - semn divin

Joseph Ratzinger s-a nascut pe 16 aprilie intr-un orasel din Bavaria, intr-o sambata dinaintea Pastelui, in anul 1927. Tatal sau, care era jandarm, se numea Iosif, iar mama, Maria - semn divin pentru multi. Patru ore dupa nastere, micul Joseph a fost botezat in apa sfintita de Paste. "Viata mea nu e un sir de coincidente, stiu ca sunt calauzit de o lumina cereasca", afirma ani mai tarziu Ratzinger intr-un interviu. In copilarie voia sa devina zidar. Vizita unui cardinal in biserica din orasul natal il determina insa pe baiatul de cinci ani sa spuna hotarat: "Cand ma fac mare, vreau sa devin cardinal". La 14 ani devine, potrivit publicatiei "Sun", membru al Hitlerjungen, fara a face parte insa din Partidul National-Socialist. Studiile sale teologice au fost intrerupte de inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand a fost mobilizat intr-o unitate militara antiaeriana, din care a dezertat. Nu dupa mult timp a fost luat prizonier de americani. Dupa terminarea razboiului, tanarul Ratzinger isi reia studiile de teologie si filozofie la Bonn, Muenster si Tuebingen. Preda teologie la mai multe facultati din Germania si urca rapid pe scara ierarhiei clericale. In 2002 este numit decan al Colegiului Cardinalilor de la Vatican. Considerat mana dreapta a Papei Ioan Paul al II-lea, Ratzinger si-a castigat, din cauza viziunilor sale radicale, renumele de "pumnul de fier din manusa de matase a catolicismului" , fiind poreclit "Cardinalul Panzer" sau "Rottweiler al lui Dumnezeu" . El s-a pronuntat hotarat impotriva avortului si homosexualitatii. In timpul campaniei electorale din Statele Unite din 2004, cardinalul german le-a cerut preotilor americani sa le refuze impartasania politicienilor - printre acestia si candidatul la presedintie, John Kerry - care sustineau public formele de contraceptie artificiala. Joseph Ratzinger, singurul cardinal care are fun club pe Internet, s-a pronuntat categoric impotriva aderarii Turciei la UE, sustinand "reintoarcerea la crestinism a Europei". Spre deosebire de Papa Ioan Paul al II-lea, sustinator fervent al miscarii ecumenice, lui Ratzinger i s-a reprosat in repetate randuri ca nu doreste apropierea intre religii. Ii plac carnatii bavarezi, ovazul cu lapte si muzica lui Bach. Atuuri: modestia. Dezavantaj: conservatorismul. Magda CRISAN I. ceva mai mult de 24 de ore, cardinalii electori din Conclavul reunit in Bazilica Sfantul Petru s-au decis asupra celui mai erudit dintre papabili (Joseph Ratzinger vorbeste 10 limbi straine), a celui mai fragil (a suferit trei atacuri cerebrale) si mai ales asupra celui mai conservator dintre candidati. Suplu, cu cearcane negre si cu glas bland, dar hotarat, noul Suveran Pontif Benedict al XVI-lea (78) a oficiat prima mesa ca Papa ieri dimineata in limba latina.
"Viziune traditionalista asupra rosturilor Bisericii"
Comentand alegerea noului lider spiritual al celor 1,1 miliarde de catolici, a sasea parte din populatia planetei, ziarele europene considera ca, pentru acei credinciosi care pretuiesc valorile traditionale ale Bisericii Catolice, este un motiv de bucurie, in vreme ce aceia care doresc o reforma a regulilor bisericesti se simt mai putin fericiti, dat fiind orientarile cunoscute ale lui Joseph Ratzinger, care se opune categoric controlului nasterilor, eutanasiei, precum si hirotonisirii femeilor, considera homosexualitatea ca un pacat si descrie muzica rock ca un "vehicul antireligios". Cotidianul de dreapta francez Le Figaro il socoteste pe noul papa drept "un campion al conservatorismului", in vreme ce ziarul de centru-stanga Liberation scrie ca, prin alegerea facuta, "Biserica Catolica nu poate fi acuzata de originalitate", iar Le Monde apreciaza ca, in relatiile cu celelalte biserici crestine, Benedict al XVI-lea preia "o mostenire complicata", amintind ca "unele biserici ortodoxe acuza catolicismul de prozelitism". Presa germana, care, fireste, se face ecoul satisfactiei ca, pentru prima oara din secolul XI, a fost ales un papa de origine germana ("Ce onoare", proclama pe pagina intai tabloidul Bild, in vreme ce Die Welt apreciaza rezultatul votului conclavului ca fiind "cea mai mare cinstire adusa credinciosilor din Germania"), atrage, insa, si ea atentia, asa cum face Sueddeutsche Zeitung, ca "in absenta reformelor, Biserica Catolica se va pomeni intr-o fundatura". Ziarul austriac Die Presse reproseaza noului Suveran Pontif "atitudinea sa distanta" in timpul aparitiilor publice, ceea ce, in era globalizarii mediatice, constituie un cert dezavantaj, iar ziarul suedez Expressen se indoieste ca noul lider al catolicismului "va deveni un liberal pe gustul unei Europe laice". In Polonia, Rzeczpospolita aminteste de reputatia negativa pe care Joseph Ratzinger o are in mass-media internationale, iar in Ungaria, Nepszabadsag atrage atentia ca pontificatul lui Benedict al XVI-lea "se va desfasura sub umbra lui Ioan Paul al II-lea". Tabloidul britanic "The Sun" i-a gasit chiar si o porecla noului suveran - "Papa Ratzi".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite