Belgienii şi olandezii, în topul intermediarilor la BVB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

KBC Securities şi ING Bank N.V. Amsterdam au intermediat aproape 20% din valoarea tranzacţiilor pe Bursă şi Rasdaq în prima lună din acest an. Primul loc în topul brokerilor din ianuarie a

KBC Securities şi ING Bank N.V. Amsterdam au intermediat aproape 20% din valoarea tranzacţiilor pe Bursă şi Rasdaq în prima lună din acest an. Primul loc în topul brokerilor din ianuarie a revenit societăţii KBC Securities, liderul anului 2007, cu 268,6 milioane de lei.

Locul secund a fost ocupat de ING Bank, cu un rulaj de aproape 185 milioane de lei, reprezentând 7,6% din total. Cele două societăţi de brokeraj care se concentrează, în primul rând, pe investitorii străini au fost urmate, luna trecută, de BT Securities, cu un rulaj de peste 180 milioane de lei.

Rareş Nilaş, directorul societăţii de brokeraj, spune că principalul obiectiv pentru anul în curs este menţinerea în top 5. "Ne vom concentra, ca şi până acum, pe investitorii români", subliniază Nilaş.

După ce, anul trecut, Raiffeisen Capital&Investment a urcat pe locul secund pe piaţa autohtonă a intermedierilor bursiere, în ianuarie s-a plasat pe locul patru, deţinând 7,3% din valoarea totală a tranzacţiilor.

"Până la sfârşitul anului sperăm să ne păstrăm cel puţin locul al doilea ocupat anul trecut. În 2008 vom intermedia două oferte publice iniţiale (n.red. - Teraplast Bistriţa şi Adeplast Oradea), şi sperăm să mai urmeze şi altele", spune Bogdan Câmpianu, Head of Equity Markets în cadrul Raiffeisen Capital&Investment. Anunţata listare a Teraplast Bistriţa pentru februarie-martie ar putea fi însă amânată.

"Deocamdată, contextul global al pieţelor de capital nu este grozav, aşa că trebuie să aşteptăm un moment prielnic pentru ofertele publice", subliniază Câmpianu.

SSIF Broker, lider la Sibiu

Prima lună a anului nu a adus schimbări la vârf în topul celor mai activi intermediari din piaţa sibiană a derivatelor.

Astfel, SSIF Broker Cluj, cea mai activă casă de brokeraj în 2007, şi-a menţinut prima poziţie şi la debutul lui 2008. Totalul contractelor realizate de brokerii clujeni ai SSIF Broker s-a ridicat la 148.690. Pe piaţa principală, societatea de brokeraj de retail, orientată preponderent către cilenţii români, s-a plasat, în 2007, între primele cinci companii. Şi luna trecută, SSIF Broker Cluj a închis top 5 la BVB, cu schimburi intermediate în valoare de 119,08 milioane de lei. Pe piaţa la termen, Vanguard a încheiat luna ianuarie pe locul secund, cu 111.127 de contracte, în timp ce pe locul trei s-a situat Eastern Securities SA, cu 90.000 de contracte.

Pe piaţa principală (inclusiv Rasdaq), topul a fost completat de Vanguard cu intermedieri de peste 108 milioane de lei, IFB Finwest, cu 97,9 milioane de lei, de Carpatica Invest, cu aproape 92 milioane de lei, şi de EFG Eurobank, cu 86,9 milioane de lei. Top 10 a fost încheiat, luna trecută, de Intercapital Invest, cu o valoare tranzacţionată de 85,3 milioane de lei. (Raluca Bâra)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite