Beizadele prinse cu droguri, lăsate în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Avramescu şi Constantin Gherghe, beizadele de magistraţi, au primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Pe motiv că sunt la prima abatere, fiul unei judecătoare şi nepotul unui fost prim-procuror, acuzaţi de trafic de droguri, au primit o pedeapsă mult sub minimul din Codul Penal.

Trei tineri din Târgu-Jiu au fost încătuşaţi la sfârşitul lui octombrie 2009 pentru trafic de droguri de mare risc, fiind eliberaţi în mai puţin de 24 de ore. Cătălin Avramescu, Constantin Gherghe şi Silviu Mladin au fost prinşi în flagrant de oamenii legii, chiar înainte de a folosi substanţele interzise. În locuinţa lui Avramescu şi în celelalte case percheziţionate au fost descoperite seringi, 20 de comprimate de metadonă, folosite pentru substituirea efectului consumului de heroină şi cantităţi mici de heroină şi cocaină, pregătite pentru consum.

După ce primele termene de judecată au avut loc la Tribunalul Gorj, în mai 2010 dosarul a fost strămutat la Tribunalul Hunedoara, la solicitarea procurorilor din Târgu-Jiu, pe motiv că „imparţialitatea judecătorilor gorjeni ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, când una dintre părţi are o rudă sau un fin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei". Cătălin Avramescu (31 de ani) este fiul judecătoarei Aurora Avramescu, aflată în prezent la pensie, iar Constantin Gherghe (28 de ani) este nepotul Laurei Gherghe, judecătoare în cadrul Tribunalului Gorj. Aceasta a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lânga Judecătoria Targu-Jiu, între 2006 şi 2010.

Duşi anual la analize

Magistraţii hunedoreni au anunţat  verdictul în cazul celor trei: trei ani de închisoare, dar cu suspendare. „Au fost condamnaţi la trei ani de închisoare şi doi ani de interzicere a unor drepturi civile şi s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate. Condamnarea se referă la pedeapsa cea mai grea, cea cu suspendare, sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani. Infracţiunea se referă la trafic de droguri de mare risc", a declarat Ildiko Irina Glăman, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Pe durata celor cinci ani, aceştia sunt obligaţi să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj, la datele fixate, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, dar şi să efectueze o dată pe an analize medicale în scopul depistării consumului de droguri. Pedeapsa nu este definitivă. Este dată cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Procurorii vor închisoare

Vasile Popescu, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Gorj, care a cerut strămutarea dosarului în care sunt implicaţi cei trei tineri, nu exclude posibilitatea de a ataca această decizie: „Noi întotdeauna ţinem să-i condamne cu privare de libertate, dar având în vedere cantitatea de droguri găsite o să analizăm situaţia. O să avem o şedinţă şi vedem dacă se impune atacarea acestei decizii. A fost cantitatea mică, dar vorbim de droguri de mare risc".

Nepotul judecătoarei Laura Gherghe a susţinut în permanenţă că este o victimă. „Precizez că am fost târât în această mocirlă de Cătălin Avramescu, care sfidează Înalta Curte şi nu se prezintă la proces. Ştiu că este la Bucureşti. Recunosc că am consumat şi am tras din două-trei ţigări, dar nici gând să mă ocup eu de vânzarea drogurilor. Eu nu am nicio implicare cu ceilalţi tineri. Doar am vorbit cu ei la telefon", spunea Constantin Gherghe în timpul procesului.

10 de ani, pedeapsa minimă

Infracţiunea de trafic de droguri de mare risc se pedepseşte cu închisoare de 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. În categoria drogurilor de mare risc intră  cocaina, heroina şi ecstasy. „Instanţa poate să coboare sub minim pe circumstanţe atenuante, în cazul în care s-au prezentat la fiecare termen, nu au mai avut abateri, antecedente", a declarat Bogdan Meche, avocat în cadrul Baroului Gorj.

"Recunosc că am consumat şi am tras din două-trei ţigări, dar nici gând să mă ocup eu de vânzarea drogurilor."
Constantin Gherghe
28 de ani

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite