Beiuşul, oraşul cu cea mai ieftină gigacalorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localnicii folosesc de opt ani apă termală pentru a se încălzi. Oraşul din sud-estul Bihorului este singurul din ţară care se încălzeşte aproape în totalitate cu apă geotermală.

Din februarie 2001, locuinţele din Beiuş şi instituţiile publice se încălzesc cu agent geotermal. Beiuşenii plătesc astfel cea mai ieftină gigacalorie. „Încălzeşte mult mai bine decât înainte. Nu avem niciun fel de probleme”, spune Florea Vasile, beneficiar al agentului geotermal. Beiuşanul povesteşte că, de când există încălzire pe bază de apă geotermală, plăteşte pentru factura de încălzire circa 160 de lei, pentru 2 camere, faţă de 250 de lei cât plăteau înainte. Pentru un apartament cu patru camere, factura nu depăşeşte 300 de lei.

Peste 200.000 Gcal pe an

„Înainte am tot avut probleme cu încălzirea, dar acum suntem foarte mulţumiţi. Nu trebuie să stăm îmbrăcaţi, cum am văzut că se întâmplă în alte oraşe, nu trebuie să închidem încălzirea, pentru că nu ne permitem să o plătim. E mult mai cald decât înainte, nu pot să dorm noaptea de căldură. Şi e şi mai ieftin”, povesteşte Felicia Vasile.
Oraşul Beiuş dispune de un important zăcământ de apă geotermală care a fost descoperit în 1995-1996, când a fost realizat primul foraj. Evaluarea rezervorului s-a făcut în cadrul unui proiect al Uniunii Europene, realizat de VAG Ltd Islanda, GTN Germania, SC Transgex Oradea România.
În 2002 - 2003 s-a finalizat al doilea foraj de apă geotermală. Furnizarea de energie termică, preparată cu apă geo¬termală, a început în Beiuş în anul 2001, când  SC Transgex SA şi consiliul local au semnat contractul de concesiune a sistemului de încălzire din oraş”, a explicat Alin Iacobescu, director general Transgex SA. 
În urma semnării contractului s-au preluat  cele trei centrale termice existente, care au funcţionat înainte pe combustibil lichid, şi care au fost modificate ulterior pentru a funcţiona cu apă geotermală. Între timp s-au mai construit două centrale termice, una pentru blocurile ANL. La Beiuş, prin cele cinci centrale termice se furnizează energie termică pentru  908 apartamente, din cele 1415 existente. Alţi beneficiari sunt trei şcoli, o grădiniţă, patru biserici, zece instituţii publice şi 86 de agenţi economici. „Anual, în oraşul Beiuş se consumă mai mult de 200.000 Gcal, care sunt produse numai pe apă geotermală”, spune reprezentantul Transgex.

Încălzire geotermală şi la Săcuieni

Zonele din Bihor unde se pot introduce sisteme de încălzire utilizând apa geotermală sunt, potrivit SC Transgex, Oradea, Beiuş, Săcuieni, Salonta, Marghita. Primăria din Săcueni, împreună cu Transgex, a demarat deja un proiect de încălzire a oraşului cu apă geotermală. Proiectul este cofinanţat de Agenţia Română de Conservare a Energiei. În Săcueni, Transgex are în administrare şapte sonde de apă geotermală, dintre care trei vor fi utilizate pentru încălzirea oraşului.
În prezent, la sistemul geotermal sunt branşate un complex de blocuri din centrul oraşului, primăria, campusul şcolar, liceul, sala de sport, şcoala generală, grădiniţa, parohia reformată şi 15 case. Sunt montate parţial conductele pentru a doua sondă, care urmează să intre în producţie la finalul anului 2009. „Deşi există sonde de apă geotermală şi în oraşele Salonta şi Marghita, primăriile din aceste localităţi nu au manifestat deschidere pentru utilizarea apei geo¬termale”, mai spune directorul societăţii.

Consumatori importanţi în Oradea

În Oradea sunt 12 sonde de apă geotermală, din care 11 pentru producţie şi una pentru injecţie. Transgex prepară energie termică în trei centrale geotermale. Societatea acoperă 20% din necesarul de energie termică a oraşului. Două centrale livrează numai apă caldă de consum. Beneficiari sunt 5.000 de apartamente. Centrala din Ioşia, construită în parteneriat cu municipalitatea, furnizează agent termic pentru încălzire şi apă caldă de consum unui număr de 3.120 de apartamente. În Oradea folosesc energie geotermală şi 48  de agenţi economici.
„Dintre cei mai mari consumatori de apa geotermală amintim Universitatea Oradea, Hotelul Continental, Spitalul Clinic «Gavril Curteanu»”, declară Alin Iacobescu.

Cu 40% mai scump în Oradea
În Oradea, preţul local de furnizare a energiei termice livrate populaţiei, prin punctele termice ale SC Electrocentrale Oradea SA, este de 217,34 lei. Preţul de facturare către populaţie, conform hotărârii consiliului local din iulie 2008, este de 123,75 lei. Diferenţa până la 217,34 este subvenţiona¬tă. Preţul de furnizare a ener-giei termice produsă din apă geotermală este apro¬¬bat de ANRSC. Pentru oraşul Oradea, preţul pentru populaţie este de 96,29 lei (inclusiv TVA). În oraşul Beiuş, SC Transgex SA este singurul furnizor de energie termică produsă centralizat. Preţul de livrare fiind sub nivelul preţului naţional de referinţă (107,5 lei/Gcal), nu s-a instituit un preţ local, nefiind necesare subvenţii. Pentru oraşul Beiuş, preţul pentru populaţie, este de 77,56 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite