Beijingul îşi curăţă plămânii pentru Jocurile Olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţat de Comitetul Olimpic Internaţional, guvernul lui Wen Jiabao a luat măsuri drastice pentru reducerea poluării mediului din principalele oraşe din China Jocurile Olimpice au

Ameninţat de Comitetul Olimpic Internaţional, guvernul lui Wen Jiabao a luat măsuri drastice pentru reducerea poluării mediului din principalele oraşe din China

Jocurile Olimpice au închis fabricile poluante şi au suspendat şantierele din Beijing. Apa a fost drastic verificată de autorităţi, iar utilizarea solvenţilor toxici a fost interzisă. Benzinăriile care nu respectă standardele de mediu vor fi, în scurt timp, zăvorâte şi ele. Dintre cele trei milioane de maşini, care se înghesuie zilnic pe străzile capitalei chineze, acoperită adesea de un nor des de sulf şi azot, în timpul olimpiadei jumătate vor sta cuminţi acasă.

Măsurile antipoluare, menite să înlăture de pe fruntea Beijingului eticheta de metropolă viciată, luate de guvernul lui Wen Jiabao, nu conving însă pe toată lumea. Dacă aerul va rămâne irespirabil şi cu câteva zile înainte de începerea olimpiadei, Comitetul Olimpic Internaţional a avertizat că va amâna unele probe de rezistenţă în aer liber.

Cel puţin şapte ţări sunt hotărâte să-şi trimită sportivii în Japonia în zilele dinaintea începerii olimpiadei de la Beijing pentru a se antrena în condiţii normale. Unii antrenori internaţionali, mai concilianţi, au propus ca atleţii să poarte măşti de filtrare a dioxidului de carbon.

Această idee nu şi-a găsit însă destui susţinători. Reprezentantul american al Comitetului Olimpic, Darryl Seibel, a declarat de curând că nu crede că atleţii se vor putea acomoda cu o calitate a aerului care se află sub standarde. În plus, el este convins că sportivii îşi riscă sănătatea, dacă antrenamentele lor se vor desfăşura la Beijing.

Investiţii de 17 miliarde de dolari

Chinezii au investit peste 16,8 miliarde de dolari pentru a reduce efectele poluării care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depăşeşte, în Beijing, de cinci ori normele de securitate stabilite. Guvernul lui Wen Jiabao a dat, de curând, toate asigurările că apa de la chiuvetă este, în sfârşit, potabilă, iar aerul de pe străzile capitalei chineze nu ucide.

Planul de mediu, pus de curând în practică de către oficialităţile chineze, hotărârea ca 19 dintre cele mai poluante sectoare ale industriei grele să-şi reducă emisiile cu 30% sunt măsuri radicale care au menirea de a îmbunătăţi, cel puţin în perioada Jocurilor Olimpice, calitatea mediului. Organizaţia Naţiunilor Unite a prezentat de curând un raport, publicat de Programul ONU pentru mediu, în care sunt analizate toate eforturile Beijingului de a reduce poluarea.

Concluziile sunt pozitive, iar măsurile pentru însănătoşirea mediului din capitala chineză, admit specialiştii, par a fi eficiente. Potrivit însă unor cercetători independenţi, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf şi dioxidul de azot, în concentraţii nepermis de mari, formează un nor toxic care se plimbă nestingherit pe cerul Beijingului.

Eforturile verzi ale guvernului chinez

Organizatorii Jocurilor Olimpice de Vară, care au avut loc în urmă cu doi ani la Torino, Italia, au compensat excesul de dioxid de carbon, înregistrat cu această ocazie, finanţând proiecte de energie care au avut ca scop protejarea mediului în ţările sărace.

În acest moment, oamenii preşedintelui Hu Jintao nu au scos niciun cuvânt despre vreun astfel de plan. Totuşi, în satul olimpic amenajat de chinezi, apele reziduale vor fi folosite pentru sistemele de încălzire, ceea ce presupune o economisire cu 60% a energiei electrice. Energia solară va fi folosită pentru iluminatul peluzelor şi al străzilor.

Pe stadionul de baseball, Feng Tei, a fost instalat un sistem fotovoltaic de 27 de kilowaţi care furnizează în întregime energia necesară iluminării şi funcţionării acestei construcţii. Cu toate acestea, Beijingul are la capitolul "poluare atmosferică" bilă neagră. Lupta împotriva gazelor cu efect de seră se pare că nu va fi curând câştigată, iar sensibilizarea opiniei publice mondiale vizavi de eforturile "verzi" ale Chinei rămâne încă o problemă spinoasă.

Tutunul interzis

Beijingul a inclus printre măsurile "verzi", care au ca scop însănătoşirea mediului într-una dintre cele mai poluate capitale ale globului, şi interzicerea fumatului în locurile publice. Fumatul va fi interzis pentru prima oară în restaurantele şi hotelurile din Beijing, celebre pentru întâlnirile sportivilor, învăluiţi în nori groşi de tutun. Guvernul chinez a hotărât ca, în toate spaţiile publice, incluzând birourile, centrele de fitness, toaletele şi lifturile, fumatul să fie interzis.

Autorităţile au desemnat peste 100.000 de inspectori care au lipit peste tot afişe pe care scrie cu litere de-o şchioapă "Fumatul interzis!". Oamenii legii au, de asemenea, misiunea să observe pe tot parcursul olimpiadei dacă nu cumva fumul de ţigară se strecoară în locuri nepermise. Amenzile vor fi destul de piperate pentru cei ce nu respectă legea, iar numărul celor care pot fi prinşi în flagrant în locurile în care vor avea loc întâlnirile între sportivi se ridică la 10.500.

În China se află peste 350 milioane de fumători, cifră ce reprezintă un sfert din numărul global al persoanelor atinse de acest viciu. Aerul din barurile şi restaurantele din Beijing este irespirabil, iar şansa de a mânca într-unul dintre aceste locuri fără să te îneci în fumul de ţigară este minimă. Peste un milion de chinezi mor anual din cauza afecţiunilor provocate de fumat!

Ursul Panda, mascota olimpiadei

Ursul Panda este una dintre cele cinci mascote oficiale ale Jocurilor Olimpice care se vor desfăşura la Beijing între 8 şi 24 august. Pentru a încânta privirile turiştilor care vor vizita Beijingul, cu ocazia olimpiadei, au fost aduşi 12 ursuleţi panda din provincia Sichuan, care au între şapte şi opt luni şi sunt foarte jucăuşi. Opt dintre aceşti ursuleţi vor ajunge la Grădina Zoologică din Beijing, care, potrivit estimărilor, se va confrunta cu un aflux deosebit de vizitatori în timpul olimpiadei.

Pe lângă faptul că ursuleţii vor fi admiraţi de oameni veniţi din toate colţurile lumii, autorităţile chineze intenţionează să se folosească de acest eveniment sportiv şi pentru a atrage atenţia opiniei publice mondiale asupra faptului că această specie de urşi este pe cale de dispariţie. Potrivit unui raport al specialiştilor chinezi, dat publicităţii în luna noiembrie 2007, în patria pagodelor trăiesc în captivitate 239 de urşi panda, iar în pădurile de bambus, aflate la mari înălţimi, unde s-au retras din cauza căldurii, se mai găsesc încă 1.590 de exemplare sălbatice. Cifra nu poate fi precisă, fiind vorba despre o specie care trăieşte în păduri izolate în care este greu de pătruns.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite