Becali l-a trimis pe Teia Sponte să-i recupereze "valiza"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partenerul de afaceri al finanţatorului FC Steaua cere ridicarea sechestrului pe cei 1,7 milioane de euro reţinuţi de DNA Mâna dreaptă a lui Gigi Becali susţine că banii nu erau pentru

Partenerul de afaceri al finanţatorului FC Steaua cere ridicarea sechestrului pe cei 1,7 milioane de euro reţinuţi de DNA

Mâna dreaptă a lui Gigi Becali susţine că banii nu erau pentru "mituirea" jucătorilor de la CFR Cluj, ci pentru afaceri imobiliare.

Cercetat pentru complicitate la dare de mită în deja celebrul dosar "Valiza cu euro de la Cluj", Teia Sponte arată judecătorilor că banii sechestraţi nu îi aparţin.

"Cei 1,7 milioane de euro nu îmi aparţin, iar organele de urmărire penală nu puteau să instituie sechestrul asigurător asupra unei sume de bani care aparţinea altcuiva.

Conform înscrisurilor anexate, suma făcea parte dintr-una mai mare, ce îi aparţinea d-lui Becali George, aspect pe care l-am precizat şi în faţa anchetatorilor deplasaţi la Cluj".

De altfel, Teia Sponte susţine varianta lui Gigi Becali, şi anume că banii nu erau nicidecum pentru "mituirea" echipei "U" Cluj, ci pentru afaceri imobiliare.
DNA i-a respins cererea

Şeful Secţiei de Combatere a corupţiei din DNA, Lucian Papici, care a respins o cerere similară de a i se restitui banii, făcută de Sponte, arată însă că "este lipsit de semnificaţie juridică faptul că suma în cauză nu a aparţinut învinuitului Teia Sponte, ci învinuitului Becali George, atât timp cât banii au fost remişi de către acesta din urmă celui prim menţionat, în circumstanţe specifice unei conivenţe infracţionale".

Conform procurorilor, înţelegerea dintre cei doi a constat "în aceea ca folosul să fie oferit, cu titlu de mită, celorlalţi doi învinuiţi cercetaţi în cauză (preşedintele "U" Cluj, Anton Doboş - pentru luare de mită - şi omul de afaceri Traian Bendorfean - complicitate de luare de mită - n.r.), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită".

Client VIP

Probele aduse de Teia Sponte la tribunal, pentru a dovedi că banii care au fost ridicaţi de DNA de la el aveau ca destinaţie afaceri imobiliare, sunt două antecontracte de vânzare-cumpărare şi două ordine de plată care atestă apartenenţa şi legalitatea sumei.

Povestea celor 1,7 milioane de euro a început pe data de 6 mai 2008, când Vasile Geambazi, fiul lui Gheroghe Geambazi -cumnatul lui Gigi Becali - s-a prezentat la sucursala Dorobanţi VIP a Credit EuropeBank şi a încasat, prin două ordine de plată semnate de unchiul său, suma de 2,1 milioane de euro.

"Martorii" Piţurcă şi Volcinschi

Unul dintre antecontracte este încheiat între Radu Gheorghe Marino şi Gigi Becali şi are ca obiect un imobil din Cluj, ce are chiar valoarea de 1, 7 milioane de euro. Martorii acestei tranzacţii erau selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, şi Raul Volcinschi, fost luptător anticomunist, membru al PNG.

Al doilea antecontract a fost încheiat la data de 15.04.2008, la Cabinetul de avocatură Ciul Alina Florentina.
După analizarea actelor, procurorul-şef Lucian Papici a explicat că, potrivit procedurilor penale, luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie, în cazul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie.

Cei 1,7 milioane de euro nu îmi aparţin, iar organele de urmărire penală nu puteau să instituie sechestrul asigurător
Teia Sponte,
vicepreşedinte FC Steaua

Banii din "valiza" lui Becali se înmulţesc şi sechestraţi

Teia Sponte a fost săltat de la restaurantul "Aroma" din Cluj, imediat după finalul partidei "U" Cluj - CFR Cluj. Procurorii au ridicat din maşina lui Sponte o valiză în care se aflau 1,7 milioane de euro.

Suma a fost depusă la Banca Transilvania, iar în cazul în care se va dovedi că urma să fie folosită pentru fapte de corupţie, va fi confiscată. Banii sunt depuşi pe numele lui Gigi Becali (foto), însă acesta nu îi poate retrage până la finalizarea anchetei. Conform DNA, banii ar fi trebuit să ajungă la Anton Doboş, preşedintele clubului "U" Cluj.

Sponte, "maestrul" ingineriilor imobiliare

Teia Sponte este omul de încredere şi asociat al lui Gigi Becali. El a fost pus în funcţii-cheie: vicepreşedinte al FC Steaua şi şeful Comisiei pentru Agricultură din PNG. În perioada comunistă, Sponte a fost preşedinte al CAP Mogoşoaia, apoi administrator al SCAI Mogoşoaia.

Sponte a fost cercetat de procurori în mai multe dosare privind patrimoniul imobiliar al societăţii agricole. În 2006, poliţiştii au descoperit că Sponte, administrator al SCAI Mogoşoaia, ar fi tergiversat punerea în proprietate a unui cetăţean din Ştefăneştii de Jos. Reclamantul avea sentinţe judecătoreşti irevocabile de punere în posesie pentru 2 hectare de teren.

Un raport de expertiză din 2006 concluziona că pe amplasamentul cetăţeanului păgubit erau proprietari Gigi Becali şi soţia sa, Luminiţa Becali. Dosarul a fost preluat de procurorii din Parchetul Buftea, care i-au dat lui Sponte ordonanţă de scoatere de sub urmărirea penală.

Sponte a mai fost cercetat şi de Parchetul General pentru infracţiunea de gestiune frauduloasă, privind modul în care a preluat ferma "Roşia", în asociere cu Gigi Becali. Din această afacere, SCAI ar fi fost prejudiciată cu 15 miliarde de lei vechi. Dosarul a fost soluţionat tot cu scoatere de sub urmărire penală!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite