Becali dăunează fotbalului. De ce?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar Gigi Becali e sursa răului în fotbal. Dar e personificarea lui

Mai mulţi con­fraţi, îndeosebi din presa sportivă, au vorbit adesea despre efectul benefic pe care im­plicarea lui Gigi Becali l-ar fi avut asupra fotbalului românesc.

 A devenit un clişeu să spui că patronul stelist a investit, a oprit vânzarea jucătorilor peste hotare, construind o echipă competitivă pe plan european – e drept, până la un anumit nivel. Iar exemplul său ar fi fost urmat de alţi şefi de cluburi, ceea ce a făcut posibil acel sfert de finală din Cupa UEFA dintre Rapid şi Steaua şi a dinamizat competiţia internă.

Aceste afirmaţii, nu lipsite de adevăr, sunt însă incomplete fără a privi şi faţa cealaltă a monedei. În primul rând, creşterea bugetelor cluburilor a mers mână în mână cu creşterea economică  a României din ultimii ani. Fenomenul a dus, pe de o parte, la mărirea numărului de oameni cu putere financiară şi, pe de altă parte, i-a făcut şi mai bogaţi pe cei deja bogaţi. Priviţi doar la cum au crescut averile primilor 100 de magnaţi ai României în ultimii ani!

Cei dornici să-şi facă imagine prin fotbal au asigurat bugete mai mari pentru că pur şi simplu au avut de unde. Industria publicităţii, care alimentează şi ea bugetele fotbalului, s-a dezvoltat, la rândul ei, odată cu creşterea consumului. În plus, descentralizarea a permis mai multor administraţii locale să investească în cluburi şi stadioane – din interesul unor edili de a-şi face imagine sau din cine ştie ce alte motive.

Un lucru e cert: au intrat mai mulţi bani în fotbal pentru că în România se învârt mult mai mulţi bani. Iar toate acestea s-ar fi întâmplat indiferent dacă Gigi Becali ar fi fost sau nu implicat la Steaua.

Mai mult, tot ceea ce s-a petrecut în această primă­vară (şi nu numai!) arată şi partea nocivă a prezenţei latifundiarului din Pipera în fotbal. Declaraţiile sale – dacă nu faptele... – au decredibilizat întrecerea internă, până într-acolo încât un posibil non combat al Rapidului pe terenul celor de la CFR Cluj să ajungă să fie privit de mulţi nu ca un gest reprobabil, ci drept unul cu justificare morală.

Când vorbim de beneficiile implicării lui Gigi Becali în fotbal ar trebui să ne gândim şi câţi posibli sponsori au evitat să-şi asocieze numele cu acest fenomen. Şi câţi manageri serioşi refuză să lucreze în fotbal, fiindcă nu vor să fie transformaţi în simple marionete.

Desigur, nu numai Gigi Becali este sursa răului în fotbalul românesc. El este însă personificarea lui. Iar prezenţa sa atât de vizibilă reprezintă garanţia că industria nu este aşezată pe reguli care să asigure o concurenţă reală. Ci se află doar la cheremul capriciilor şi intereselor personale.

Ca şi politica, un alt domeniu în care Gigi Becali vrea să se implice tot mai mult!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite