Bebeluşii abandonaţi sunt ţinuţi ilegal prin maternităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din această cauză pot apărea situaţii precum cele de la Spitalul Caritas din Bucureşti, unde a existat o adevărată reţea prin care copiii erau furaţi din unitatea medicală. În fiecare an,

Din această cauză pot apărea situaţii precum cele de la Spitalul Caritas din Bucureşti, unde a existat o adevărată reţea prin care copiii erau furaţi din unitatea medicală.
În fiecare an, pentru 2.000 de copii casa lor devine spitalul. Legea spune că nu pot fi ţinuţi în unitatea sanitară mai mult de şase zile, dar unii dintre ei ajung să petreacă şi jumătate de an alături de medici. "Avem în jur de 40 de cazuri de abandon pe an", ne-a declarat dr. Gheorghiţa Sardescu, şeful secţiei de Neonatologie de la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon". Acesta mai spune că, uneori, copiii sunt ţinuţi şi câte patru luni, timp în care Protecţia Copilului şi poliţia lucrează la ancheta pentru identificarea părinţilor. Pentru că acest proces durează mult, Casa de Asigurări nu validează cazul, adică nu plăteşte spitalului banii cheltuiţi pentru îngrijirea micuţului. În schimb, Protecţia Copilului dă vina pe spitale pentru nerezolvarea cazurilor de abandon, despre care spune că nu au angajat asistenţi sociali. "În toate maternităţile sunt asistenţi sociali delegaţi de Direcţia de Asistenţă Socială, deşi, conform legii, maternităţile ar trebui să angajeze acest personal. Numai o treime din spitale sunt acoperite cu asistenţi sociali", ne-a declarat Bogdan Panait, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Potecţia Drepturilor Copilului. La Spitalul Filantropia, medicii spun că nu există suficienţi asistenţi maternali cărora să le fie încredinţaţi copiii, aşa cum prevede legea. Secretarul de stat Bogdan Panait neagă că ar fi un deficit de personal şi spune că, în cazul în care ar apărea o lipsă de asistenţi maternali, în maximum o lună pot fi angajaţi alţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite