Bavarezii vor ca românii să le culeagă sparanghelul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii români sunt doriţi în Bavaria la cules de sparanghel, hamei şi căpşuni, după ce polonezii, sezonierii tradiţionali, au renunţat la Germania pentru alte destinaţii. Potrivit

Muncitorii români sunt doriţi în Bavaria la cules de sparanghel, hamei şi căpşuni, după ce polonezii, sezonierii tradiţionali, au renunţat la Germania pentru alte destinaţii. Potrivit ministrului bavarez al agriculturii, Josef Miller, şomajul în zonă e aproape zero, nu mai există forţă de muncă suplimentară, iar autorităţile au stabilit că numărul lucrătorilor sezonieri poate ajunge la 20% din populaţia autohtonă.
Muncitorii trebuie să fie disponibili la momentul optim al culesului, care poate diferi de la an la an funcţie de vreme, pentru o perioadă care variază între câteva săptămâni şi câteva luni. Fermierii germani sunt chiar dispuşi să încheie contracte multianuale, pentru că suprafaţa pe care o însămânţează anual depinde de forţa de muncă pe care ştiu că se pot baza.
Sezonierii sunt plătiţi cu un salariu foarte mare negociat pe ora de muncă, însă o mare parte din acest salariu reprezintă asigurările sociale, care trebuie plătite obligatoriu de angajator, atenţionează oficialul german.
Bavaria realizează a treia parte din producţia mondială de hamei şi este al patrulea producător de lapte al Europei. Este o regiune cu un mare număr de ferme familiale, care, funcţie de suprafaţă şi specific, au între 20 şi 80 de salariaţi, între care şi sezonieri. Hameiul se recoltează în august şi septembrie, iar sparanghelul se recoltează doar o lună, de la mijlocul lui aprilie la mijlocul lui mai.
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, consideră că românii plecaţi la muncă ar putea deveni viitorii investitori români în Germania, cum s-a întâmplat şi în cazul Poloniei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite