Bătrânii au fost cei mai generoşi cu semenii lor, de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele în etate au dat din puţinul lor, în timp ce tinerii şi firmele au eschivat. Sute de persoane din Bihor au avut sărbători mai frumoase, cu ajutorul fundaţiilor, asociaţiilor şi instituţiilor.

Ca în fiecare an, luna decembrie este una a cadourilor şi a gesturilor caritabile. Cei mai puţini norocoşi, în special vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi, copiii care provin din familii dezorganizate sau suferinzi de boli incurabile, au fost în atenţia celor pentru care Sărbătorile sunt întotdeauna prilej de bucurie şi de mese îmbelşugate. 
De la instituţii publice, la organizaţii, fundaţii şi cluburi, cu toţii şi-au amintit că Sărbătorile creştine ţin de ideea de fi bun, de a împărţi cu cel de lângă tine puţinul pe care îl ai. Prin urmare, pe tot parcursul lunii decembrie, actele caritabile au curs, făcându-i pe beneficiari să se simtă apreciaţi şi poate mai puţini singuri. „Că e puţin sau mult ce am primit, nu contează. Faptul că cineva s-a gândit la noi, că s-a zbătut să strângă fonduri, să pregătească o masă, asta mă face fericit de Crăciun”, a spus Ilie Marincaş, unul dintre bătrânii care a primit din partea Clubului Lions o masă caldă şi pachete cu alimente şi produse de bază. Anul acesta, reprezentanţii Clubului Lions şi Lions 22 au cadorisit 150 de persoane de vârsta a treia cu o cină bogată, cu colinde şi pachete, dar mai presus de toate cu respect şi atenţie, masa fiind servită de înşişi membrii cluburilor.

De la vârstnici pentru vârstnici

Tot pentru a însenina Crăciunul pentru cei care Sărbătorile nu sunt ce ar trebui să fie, Asociaţia Caritas Eparhial a întreprins o acţiune care a implicat treizeci de voluntari. Aceştia au lucrat peste 320 de ore, pentru a aduna alimente şi bani pentru cei nevoiaşi. „Am reuşit să strângem 5.000 de lei şi produse alimentare în valoare de peste 10.000 de lei. Circa 120 de pachete au fost oferite de Crăciun, iar produsele care ne-au rămas le vom acorda eşalonat, astfel încât peste o sută de familii să primească ajutoare până la primăvară ”, a spus preotul Olimpiu Todorean, preşedintele asociaţiei. Potrivit acestuia, colecta de anul acesta a fost mai mică decât în alţi ani, cel puţin ca volum. De un an mai slab se plâng cei de la Fundaţia Comunia, care susţin că cei mai generoşi donatori au fost cei înaintaţi în vârstă. “Peste 70% din donaţii au fost de la persoane în etate. Firmele s-au eschivat, au spus fie că nu au bani din cauza crizei financiare, fie că au dat déjà la alte asociaţii”, a afirmat Anca Suciu, manager de proiect în cadrul Fundaţiei Comunia. Toate cadourile strânse de fundaţie au fost acordate azilelor de bătrâni, copiilor orfani şi familiilor sărace. Tot către persoanele în vârstă şi cu venituri mici au fost direcţionate şi cele o sută de cadouri strânse de Fundaţia Încrederea.

S-au implicat şi instituţiile

Cum pe 4 decembrie, Guvernul a emis o hotărâre prin care din Fondul de rezervă bugetară prevăzut pe 2008 să se acorde daruri cu ocazia sărbătorii Crăciunului şi a Anului Nou, Prefectura judeţului Bihor a făcut mai fericite peste 1.940 de persoane adulte asistate, vârstnici şi copii din judeţ. Valoarea ajutoarelor a depăşit 103.000 lei.
Casetă 400

Unde au mers ajutoarele

De cadourile acordate de Prefectura judeţului Bihor au beneficiat douăzeci de persoane de la Centrul de Asistenţă Medico-Socială Valea lui Mihai, 21 de persoane de la  Centrul Medico-Social Săcuieni , 44 de persoane de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Salonta, 41 de la Administraţia Social-Comunitară Oradea, 50 de la Centrul Medico-Social Popeşti, 178 de la Centrul Medico-Social de Psihiatrie Nucet. Cei mai mulţi beneficiari au fost cei din grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor  (1.588 persoane).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite