Bătălie aprigă pentru capitalul străin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătălie aprigă pentru capitalul străin
Bătălie aprigă pentru capitalul străin

România trebuie să fie mai atractivă decât ţările vecine şi cele asiatice. Valoarea-record a investiţiilor străine din România în 2008 nu va mai fi atinsă în curând.

Concurenţa pentru atragerea de investiţii străine s-a ascuţit în acest an, a atras atenţia Doina Ciomag, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Până în prezent, România a beneficiat de o conjunctură favorabilă în perioada 2006-2008, afluxul de capital străin nefiind datorat unor programe speciale derulate de autorităţi.

„Formularea «România a atras investiţii străine» este lipsită de conţinut“, a afirmat directoarea CIS. De fapt, „România a fost ajutată de aderarea la Uniunea Europeană şi integrarea efectivă în structurile europene şi evoluţia pozitivă a indicatorilor macroeconomici“, a adăugat Ciomag, cu ocazia lansării Raportului Investiţiilor Mondiale elaborat de Naţiunile Unite.

Conform raportului, România a fost una dintre ţările importante pentru fluxurile de capital, volumul Investiţiilor Străine Directe (ISD) fiind în perioada 2006-2008 de 34,6 de miliarde de dolari.

La sfârşitul anului trecut, ISD începând din 1990 au atins valoarea de 71,9 de miliarde de dolari.

Atragerea de investiţii străine este critică, în domenii-cheie precum agricultura, energia şi infrastructura de transport, mai ales pentru România, care se confruntă cu mari deficite, ceea ce trebuie să conducă la elaborarea unei strategii guvernamentale care să conţină „măsuri pe o perioadă mai lungă de timp, măsuri concrete de nişă pentru a deveni atractivă“, a atenţionat reprezentata CIS.

Principalii concurenţi în atragerea ISD sunt vecinii din regiune, Ucraina, Rusia şi statele asiatice.

Agricultura, cenuşăreasa investiţiilor stăine

Agricultura este domeniul cel mai vitregit din punctul de vedere al atragerii de investiţii străine. Investiţiile străine în agricultură se situează la puţin peste 1% din total, la nivel mondial, în ciuda creşterii de la un miliard de dolari în 1990, la peste 70 în 2008, se arată în raportul ONU. Mult mai bine se prezintă domeniul industriei alimentare, care a reuşit să atragă peste 5% din total.

4,5 miliarde de euro este estimarea ARIS privind investiţiile străine, aproximativ jumătate faţă de 2008.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite