Bătălia fondurilor se mută pe segmentul pensiilor facultative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată încheiată lupta pentru atragerea de participanţi la pensiile obligatorii, administratorii îşi fac noi strategii pentru pilonul III. Numărul fondurilor de pensii facultative va ajunge

Odată încheiată lupta pentru atragerea de participanţi la pensiile obligatorii, administratorii îşi fac noi strategii pentru pilonul III.

Numărul fondurilor de pensii facultative va ajunge de la şapte (câte sunt în prezent) la 14, interesul manifestat de către administratori pentru acest segment manifestându-se încă de anul trecut. Până la sfârşitul anului 2008, sunt estimaţi aproximativ 300.000 de clienţi, faţă de 70.000 cât sunt în prezent.

Cei şase administratori de pensii facultative pentru cele şapte fonduri de pensii care activează pe piaţa românească au reuşit să atragă, până în prezent, un număr de 70.000 de participanţi, peste 50% din aceştia contribuind datorită angajatorului. Contribuţia de 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia poate fi dată ca bonus salarial de către angajator.


"În momentul de faţă, în portofoliul nostru, de circa 30.000 de participanţi, 62% din actele de aderare sunt plătite de angajator împreună cu participantul sau numai de patron, pentru restul de 38% contribuind numai participantul", a declarat Crinu Andănuţ, directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private. Situaţia este similară şi pentru alte companii. "Ponderea cea mai mare a clienţilor care au aderat la fondul de pensii facultative BCR-Prudent este reprezentată, deocamdată, de angajaţii unor companii care oferă pensia facultativă ca un beneficiu suplimentar adăugat pachetului salarial", ne-a declarat Florina Vizinteanu, preşedinte al BCR Asigurări de Viaţă.


Pe lângă numărul de participanţi care va creşte pentru fiecare fond deja existent pe piaţă, şi numărul fondurilor se va dubla. "Cred că acestea vor ajunge la 14 până la sfârşitul anului 2008, ţinând cont de interesul manifestat de administratorii deja prezenţi pe pilonul II. Deocamdată, în curs de autorizare este doar Asirom-Concordia, iar Raiffeisen Asset Management cred că îşi va autoriza şi fondul, pentru că în iulie le expiră perioada de un an de când sunt administratori", ne-a declarat Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Angajatorii fac muncă suplimentară


Reprezentanţii departamentelor de resurse umane spun că vărsarea contribuţiilor pentru cei care au aderat individual la un fond de pensii ridică mari probleme, întrucât softurile nu coincid cu cele ale administratorilor ori timpul nu le permite să verse banii în atâtea conturi.

"Am întâmpinat probleme în colectarea banilor, mai ales în situaţia în care aderarea la fondul de pensii a fost individuală. Problemele ridicate de angajatori fiind legate de munca suplimentară pe care trebuie să o depună, lunar, pentru virarea contribuţiei angajatului către fondul de pensii", a mai spus Vizinteanu de la BCR Asigurări de Viaţă. Pe de altă parte, administratorii s-au mai confruntat şi cu o altă problemă.

"Într-un număr limitat de cazuri, convertirea contribuţiilor în unităţi de fond a durat mai mult de două zile lucrătoare din cauza greşelilor la plată făcute de către angajatorii participanţilor", a precizat Bram Boon, director general ING Asigurări. Această companie a fost sancţionată de CSSPP pentru că a întârziat convertirea şi a decis să returneze imediat contribuţiile ai căror beneficiari nu pot fi identificaţi în decurs de două zile.


Companiile doresc o frecvenţă de plată mai redusă


Din punct de vedere legislativ, administratorii consideră că ar mai fi ceva de făcut pentru ca legea să fie în întregime funcţională. "Dorim modificarea legii astfel încât să se permită colectarea contribuţiilor cu o frecvenţă de plată mai redusă (anual, trimestrial), ce ar conduce la o mai bună colectare a contribuţiilor, mai ales în cazul persoanelor fizice", au spus oficialii BCR Asigurări de Viaţă. Cei de la ING propun ca, în cazul în care angajatorul refuză virarea contribuţiilor, acestea să fie virate direct de către participant şi să poată fi acceptate de către administrator.

>> Am întâmpinat probleme în colectarea banilor, mai ales în situaţia în care aderarea la fondul de pensii a fost individuală
Florina Vizinteanu,
director general BCR Asigurări de Viaţă

Administratori autorizaţi pe pilonul III


ING Asigurări de Viaţă, cu două fonduri de pensii, Allianz-Ţiriac Pensii Private, cu două fonduri de pensii, Aviva Asigurări de Viaţă, cu fondul Pensia Mea, BCR Asigurări de Viaţă - cu BCR Prudent, OTP Garancia Asigurări - cu OTP Strateg, Raiffeisen Asset Management, care nu şi-a autorizat niciun fond de pensii. Şi-au anunţat intenţia de a intra, încă de anul trecut: Generali Asigurări, Interamerican, Omniasig, BT Aegon, BRD, AIG, KD Life.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite