Bătălia pentru autorizarea mediatorilor, în linie dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă meserie la îndemâna românilor: profesia de mediator! Începând de ieri, s-a declanşat procesul de analizare a dosarelor în vederea autorizării legale a mediatorilor. Este vorba

O nouă meserie la îndemâna românilor: profesia de mediator! Începând de ieri, s-a declanşat procesul de analizare a dosarelor în vederea autorizării legale a mediatorilor. Este vorba despre persoane specializate care vor ajuta, într-un cadru legal şi, desigur, cu un onorariu corespunzător, la soluţionarea unor conflicte civile, comerciale sau chiar penale, în afara sălilor de judecată.

Primele 12 dosare ale unor viitori mediatori au fost luate în dezbatere, ieri, de către cei nouă membri ai Consiliului Naţional de Mediere (CNM), condus de Anca Elisabeta Ciucă. Procesul de acreditare va debuta, propriu-zis, pe 27 august, urmând ca, pâna la jumătatea lunii octombrie, să existe un număr suficient de mediatori gata să-i ajute pe cei care nu vor să intre în morişca unor procese interminabile.

Medierea este o activitate de interes public care, conform legii, reprezintă "o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor (nr - civile şi/sau penale, în special în domeniul adopţiilor, al violenţei domestice, dar şi în domenii financiar-bancare) pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate".

"Astăzi (nr - ieri) este un moment foarte important pentru noi. Pe 27 iulie a apărut regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului de Mediere, regulament în care este prinsă şi procedura de autorizare a mediatorilor.

Principala discuţie a Consiliului se duce pe concordanţa între formarea mediatorilor înainte de apariţia legii şi după lege. Abia după 27 august, se poate începe autorizarea. Până atunci, noi trebuie să analizăm aceste dosare pentru a rămâne în cadru legal", ne-a declarat, ieri, Anca Elisabeta Ciucă, preşedintele CNM. Ea estimează că, în perioda 1-15 octombrie, va exista un număr suficient de mediatori autorizaţi.
Condiţii
Conform legii, mediator poate fi un avocat, notar, consilier juridic sau altă persoană autorizată, specializată în baza unor cursuri de formare efectuate în ţară sau străinătate. Astfel de cursuri au funcţionat de câţiva ani buni la un centru-pilot de la Craiova, în baza unor finanţări canadiene şi americane.

Mediatorii specializaţi în România sunt recunoscuţi în ţările Uniunii Europene, aşa cum cei autorizaţi în Europa şi/sau în alte state au dreptul să fie recunoscuţi şi autorizaţi în România de către Consiliul Naţional de Mediere. Mediatorii autorizaţi vor fi înscrişi în Tabloul mediatorilor, întocmit de CNM şi publicat în "Monitorul Oficial" al României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite