Bătaie pe finanţările nerambursabile de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2.200 de IMM-uri au depus cereri pentru finanţarea investiţiilor, a căror valoare depăşeşte de 4,5 ori bugetul alocat de la stat Finanţările nerambursabile destinate

Peste 2.200 de IMM-uri au depus cereri pentru finanţarea investiţiilor, a căror valoare depăşeşte de 4,5 ori bugetul alocat de la stat

Finanţările nerambursabile destinate întreprinderilor mici şi mijlocii sunt la mare căutare. Deşi bugetul disponibil se ridică la aproximativ 12 milioane de euro, cererile online depuse de firmele vizate de aceste programe depăşeşc de 4,5 ori valoarea aflată la dispoziţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), solicitările depuse de firme totalizează peste 54,67 milioane de euro, în timp ce bugetul alocat de stat pentru acest an este de 40 milioane de lei - circa 12 milioane de euro.

"În cele cinci zile de înscrieri online, respectiv în intervalul 14 - 20 august 2007, s-a înregistrat un număr de 2.271 de aplicanţi, dintre care s-a constatat că 460 de agenţi economici dintre cei care au solicitat finanţare nu au obiecte de activitate neeligibile.

Bucureşti, Braşov şi Oradea, cele mai prolifice oraşe

Pentru limita-minimă de până în 10.000 de euro au fost depuse 897 de solicitări, iar pentru limita-maximă de 50.000 de euro s-au înregistrat 914 solicitări", se arată într-un comunicat al MIMMCTPL. C

ele mai multe cereri de finanţare au venit din partea întreprinzătorilor din Bucureşti, Braşov şi Bihor, iar cele mai puţin interesate de ajutoare financiare nerambursabile de la stat pentru investiţii au fost firmele din Călăraşi, Caraş-Severin şi Botoşani.

Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile acordată beneficiarilor eligibili, în valoare de maximum 50.000 de euro, echivalentul în lei, va acoperi până la 60% din valoarea proiectelor, la care se adaugă un credit de maximum 25% din contravaloarea totală, contribuţia întreprinzătorilor acceptaţi fiind de minimum 15%. Interesul pentru aceste sume a fost evident încă din prima zi de depunere, când peste 750 de agenţi economici au solicitat finanţări.

Doar 25 de societăţi din cele peste 2.200 care au aplicat pentru aceste programe au obţinut procentajul maxim de 25 de puncte. Printre domeniile pentru care se acordă finanţarea nerambursabilă se numără industria textilă, industria pielăriei şi a produselor din piele, fabricarea lemnului şi a altor produse din lemn, fabricarea celulozei şi hârtiei, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, industria metalurgică şi a produselor din metal etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite