Bătaie pentru energia de la Cernavodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr-record de furnizori a concurat ieri pentru electricitatea scoasă la vânzare de Nuclearelectrica Compania Nuclearelectrica a vândut ieri electricitate de circa 52,5 milioane de

Un număr-record de furnizori a concurat ieri pentru electricitatea scoasă la vânzare de Nuclearelectrica

Compania Nuclearelectrica a vândut ieri electricitate de circa 52,5 milioane de euro, fiind una dintre cele mai importante tranzacţii ca valoare din acest an. La licitaţii au participat 20 de furnizori, un număr uriaş, dat fiind că Nuclearelectrica este unul dintre cei mai ieftini producători de energie.

Operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă a scos ieri la vânzare pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) a bursei de energie administrate de OPCOM, trei pachete de electricitate, reprezentând o cantitate totală de 1 TWh. Aceasta în condiţiile în care un reactor de la Cernavodă produce anual circa 5,5 TWh. Preţurile de pornire au fost mai mult decât atractive, de 145-147 lei/MWh, dat fiind că, după Hidroelectrica, Nuclearelectrica este cel mai ieftin producător de energie.

Comparativ, tot în această lună, complexul energetic Craiova a vândut energie cu un preţ de pornire de 189,9 lei, iar complexul Turceni - începând de la 182 lei/MWh, acestea fiind şi preţurile de adjudecare a licitaţiilor, din cauza concurenţei reduse.

Astfel se explică de ce la cele trei licitaţii a participat un număr impresionat de cumpărători, respectiv 20 de companii. O concurenţă similară nu a mai fost întâlnită, potrivit unor surse din piaţă, decât în martie acest an, când Nuclearelectrica a mai scos câteva pachete de energie pe PCCB, şi în decembrie 2005, unica ocazie în care Hidroelectrica a fost "văzută" pe bursă.

Începând din iulie anul trecut, marii producători de energie sunt obligaţi să vândă doar prin bursa administrată de OPCOM.

O treime din producţia unui reactor, la vânzare

Concurenţa ridicată pentru energia de la Nuclearelectrica a ridicat mult preţul de adjudecare a licitaţiilor. Astfel, la prima licitaţie, pentru vânzarea a 501.600 MWh (0,5 TWh), au participat 14 furnizori şi a fost câştigată de Electrica, care a oferit un preţ de 173,11 lei/MWh. Al doilea pachet, de 250.800 MWh şi pentru care au concurat 20 de furnizori, a fost vândut companiei Grivco, la un preţ de 178,51 lei/MWh.

Ultima ofertă, tot de 250.800 MWh, a fost câştigată de compania de furnizare Enel Energie. Aceasta a oferit cel mai mare preţ, de 176,83 lei/MWh. Toate cele trei contracte vor fi livrate în intervalul 10 noiembrie 2007 - 31 decembrie 2008. Astfel, în doar o zi, Nuclearelectrica a vândut energie de 175,9 milioane lei (52,5 milioane euro).

Majoritatea companiilor au participat la toate cele trei licitaţii. Printre acestea s-au numărat CEZ Trade România, Electromagnetica, Romelectro sau Energy Holding. Nuclearelectrica va mai vinde astăzi trei pachete a câte 250.800 MWh, astfel încât, în două zile, compania a scos pe piaţă aproape o treime din energia produsă într-un an de un reactor. Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două grupuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite