„Băştinaşii“, un documentar inedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Băştinaşii“, un documentar inedit
„Băştinaşii“, un documentar inedit

Postul TV National Geographic propune un serial din opt părţi despre un interesant studiu de „antropologie inversă“. Premiera are loc mâine, la ora 21.00. Culturile americană şi britanică sunt privite dintr-o perspectivă nouă de două grupuri de indigeni din Pacific.

Până acum, antropologii au mers în Pacificul de Sud pentru a trăi alături de triburile locale şi a le observa stilul tradiţional de viaţă.
Cum s-ar comporta oamenii din culturile arhaice în lumea occidentală? Ce părere ar avea ei despre americanii şi britanicii care merg mereu grăbiţi, niciodată zâmbind? Cum văd o societate care răsfaţă câinii, dar ignoră semenii care trăiesc pe străzi? „Băştinaşii“ urmăreşte două grupuri de bărbaţi din insula Tanna, Pacificul de Sud - unul care se îndreaptă spre Marea Britanie, iar celălalt spre SUA.

Bărbaţii, rupţi de mediul în care au trăit o viaţă după aceleaşi cutume, iau contact pentru prima oară cu societatea de consum. Pentru cineva crescut într-o ţară în care nu există bani - moneda de schimb fiind porcii -  nu  există electricitate, televiziune, internet şi maşini, Londra pare o planetă străină.

Întâlnire de gradul III cu Prinţul Philip

Bătăile cu bulgări de zăpadă din Montana, vizitarea cluburilor pentru travestiţi din Manchester, metodele de vânare a vulpilor şi o întâlnire specială cu Prinţul Philip al Angliei oferă interpretări inedite asupra celor două societăţi - americană şi britanică. Băştinaşii cred despre britanici că sunt rudele lor şi îi tratează ca pe nişte fraţi rătăciţi. Pentru ei, Prinţul Phillip al Marii Britanii este „Fiul soarelui“, zeu foarte important în cultura lor. Misiunea „băştinaşilor“ implicaţi în experiment este să-l convingă pe Prinţ „să se întoarcă acasă“. Atunci când l-au întâlnit, l-au îmbrăţişat ca pe un frate şi l-au ţinut de mână, deşi Prinţul se afla în ipostaza „înţepenită“ a unei statui, la Muzeul Statuilor de Ceară.

Aripioarele picante de la KFC, cartofii prăjiţi cu peşte şi ţigările Marlboro le-au plăcut la nebunie (mai puţin furculiţa şi cuţitul, care le-au creat dificultăţi). Inseminarea artificială a porcilor li s-a părut de neconceput, iar „apa de foc“ (tradiţionalul whisky)
le-a provocat o senzaţie nu prea plăcută. În schimb, discotecile semănau cu ceea ce au şi ei în sat - dansuri rituale pe muzică ritmată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite