Băsescu se duce la Obama să semneze acordul privind scutul antirachetă de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează o vizită de lucru la Washington, marţi 13 septembrie. Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale scopul viziteieste finalizarea unor acorduri bilaterale între România şi Statele Unite ale Americii. Surse oficiale spun că este vorba despre acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă american la Deveselu.


Agenda oficială a vizitei prezidenţiale în Statele Unite nu a fost deocamdată făcută publică. De asemeni, preşedinţia nu a făcut nicio precizare privind o întrevedere a preşedintelui Băsescu cu omologul american, preşedintele Barack Obama, dar ea este de aşteptat. Este prima vizită a lui Traian Băsescu în timpul mandatului actualului preşedinte al SUA.

Lobby pentru ridicarea vizelor pentru români

Preşedintele Traian Băsescu s-a mai întâlnit cu preşedintele american cu ocazia unor evenimente externe. Printre acestea se numără o reuniune la Praga, în iunie 2010, pe tema noului tratat START (de dezarmare) cu Rusia.

Subiectul cel mai arzător pentru România în relaţia cu America este însă ridicarea obligativităţii vizelor de călătorie în SUA pentru cetăţenii ţării noştri. Însă intrarea României în programul Visa Waiver nu se întrezăreşte. A declarat-o foarte clar ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-un interviu acordat cotidianului ,,Adevărul", în iunie.

„Cu legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver, în momentul de faţă criteriul de bază este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri trebuie să fie sub sau cel mult de 3%. Acum este de peste 20% (în România, n.r.). Modificarea legislaţiei susţinută acum de preşedintele Obama nu va lua în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc perioada de şedere legală. De pildă, dacă aţi primit o viză de vacanţă de şase săptămâni şi aţi stat opt săptămâni, atunci aţi stat mai mult decât era legal permis", a declarat Gitenstein.

,,Se menţine proporţia de 3%. Deci, dacă această lege va trece şi dacă va trece în forma pe care o susţine preşedintele Obama, ar putea avea o implicaţie pozitivă asupra participării României la programul Visa Waiver", a precizat ambasadorul SUA. În prezent rata refuzului la vize pentru români este de 25%.

Discuţii despre scutul de la Deveselu

O altă problemă pe care preşedintelui Băsesecu o va aduce mai mult ca sigur în discuţie la Washington este problema amplasării unor elemente ale scutului antirachetă al SUA în România.SUA vor instala în 2015 la Deveselu un sistem defensiv de interceptări. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a asigurat că scutul nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole. ,,În relaţia cu SUA aceasta participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE.

Recent, la reuniunea a amabsadorilor români, Traian Băsescu a amintit că în curând se va semna acordul dintre SUA şi România privind scutul antirachetă. ,,S-a finalizat negocierea acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României, parafarea s-a produs. Probabil într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea acordului între România şi SUA, urmând apoi ratificarea în Parlament", declara Băsescu la 1 septembrie, ambasadorilor reuniţi la Palatul Cotroceni.

Investiţii americane, aşteptate

Un alt punct de interes pentru România în relaţia cu SUA sunt investiţiile americane în ţara noastră. Ambasadorul american la Bucureşti Mark Gitenstein a declarat însă că oamenii de afaceri din SUA i s-au plâns de corupţia din România, de şpăgile care li se cer.

Un moment tensionat a fost acela când Guvernul Român a decis la începutul verii să rezilieze contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania. Între timp, ministerul Transporturilor şi compania americană au ajuns la un acord privind modul de plată al lucrărilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite