Băsescu "cheamă" opoziţia la guvernare. PNL şi PSD îi întorc spatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii Opoziţiei pun la îndoială intenţia exprimată de preşedintele Traian Băsescu de a invita cele două partide la guvernare.

Şeful statului a afirmat, azi, într-un interviu acordat postului public de radio, că n-ar avea "nicio ezitare" să desemneze un premier care să aducă PSD şi PNL la guvernare dacă aceste partide i-ar prezenta un program de restructurare şi reformă. El şi-a nuanţat însă imediat afirmaţia spunând că "la momentul de faţă, prin declaraţii şi incompetenţă", cele două partide dovedesc că nu sunt pregătite să vină la guvernare în vreme de criză. Deşi a adăugat că „mâine" ar chema la guvernare cele două formaţiuni din Opoziţie, preşedintele a conchis că „singura formaţiune minim credibilă care poate să împingă reformele structurale şi să recâştige credibilitatea României este PDL".

„Băsescu nu va renunţa la PDL"

„Nu ne interesează domnul Traian Băsescu. Declaraţiile sale sunt total neserioase. Nu se poate pune nicio bază pe ceea ce spune", a fost răspunsul liderului PSD, Victor Ponta. Şeful social-democraţilor a mai menţionat că formaţiunea pe care o conduce îşi va prezenta alternativa la actuala guvernare în cadrul Congresului programat pentru data de 16 octombrie.

În ultima perioadă, social-democraţii au declarat în repetate rânduri că nu vor intra la guvernare decât în urma alegerilor, anticipate sau la termen, aceasta fiind decizia luată de forul de conducere extins al PSD acum două luni.

Şi liberalii s-au arătat sceptici faţă de seriozitatea afirmaţiilor prezidenţiale. „Nu va renunţa Traian Băsescu la sprijinul pentru Guvernul PDL. E o simplă declaraţie de presă, care nu merită luată în serios", susţine Mihai Voicu, purtătorul de cuvânt al PNL. El a reamintit că liberalii sunt dispuşi să intre la guvernare după eventuala cădere a Executivului condus de Emil Boc, dar orice colaborare cu PDL este exclusă. Voicu a contrazis afirmaţiile lui Băsescu, potrivit cărora PNL nu ar fi propus măsuri de reformă. „Noi am prezentat deja un pachet de soluţii anticriză şi, în perioada următoare, vom prezenta şi programul de guvernare extins", a adăugat liberalul.

În acelaşi interviu, Traian Băsescu a avertizat Opoziţia să nu recurgă la moţiunea de cenzură „doar în interes politic" deoarece stabilitatea politică reprezintă un criteriu „la care se uită pieţele externe, mai ales când împrumută bani".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite