Băsescu arată Moldovei drumul spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Timofti, noul şef de stat de la Chişinău, a venit joi la Bucureşti pentru a îmbunăţi relaţia Republicii Moldova cu România.

Traian Băsescu l-a primit joi, la Cotroceni, pe Nicolae Timofti, proaspătul preşedinte al Republicii Moldova, aflat într-o vizită oficială în România. Principala problemă dezbătută de cei doi şefi de stat a vizat susţinerea pe care ţara noastră o poate acorda vecinilor de peste Prut în vederea aderării la Uniunea Europeană.

„Am avut discuţii care au durat mai bine de o oră legate de principalele probleme din relaţia bilaterală, dar şi de avansul Republicii Moldova către Uniunea Europeană într-un proces de realizare a criteriilor care să permită integrarea în UE. Şi aş mai insista să clarificăm un termen. Vă spune un şef de stat autorizat: nimeni nu are în vedere crearea unui tampon între NATO şi Federaţia Rusă utilizând Moldova. Uitaţi această idee că Republica Moldova ar putea fi un tampon între cele două", a declarat Traian Băsescu la finalul întrevederii. Preşedintele României a susţinut că niciun guvern instalat la Bucureşti, indiferent de structura politică, nu-şi va permite să înceteze susţinerea relaţiei strategice cu Republica Moldova.

Preşedintele Român, invitat la Chişinău

Nicolae Timofti se află la a doua vizită peste hotare în calitate de preşedinte al Republicii Moldova, după ce la finalul săptămânii trecute s-a deplasat la Bruxelles. Liderul moldovean l-a invitat pe Traian Băsescu să întreprindă, la rândul său, o vizită la Chişinău. „Am constatat un progres deosebit în relaţiile noastre pe parcursul anului 2011. Ţin să aduc sincere mulţumiri domnului preşedinte pentru promulgarea legii privind ratificarea celui de-al doilea protocol adiţional la acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Este un gest cu atât mai important cu cât vine în circumstanţe destul de grele pentru România", a spus Nicolae Timofti.

Pe agenda preşedintelui moldovean s-au mai aflat întrevederi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, precum şi cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga.

O biserică pentru fraţii de peste Prut

Discuţiile dintre Băsescu şi Timofti au vizat şi dezvoltarea unor proiecte comune deja stabilite, precum gazoductul Iaşi-Ungheni, liniile de electrificare Fălciu-Goteşti şi Suceava-Bălţi, montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău, modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni-Chişinău şi consolidarea podurilor peste Prut. „Extrem de important este că gazoductul care va inteconecta sistemul de gaze al României şi Republicii Moldova este parţial finanţat de UE", a menţionat preşedintele Băsescu.

Nicolae Timofti a amintit faptul că România este pe locul al doilea la exporturile moldoveneşti şi pe locul trei la importuri. El a arătat că Republica Moldova este interesată de „atragerea masivă" a investiţiilor româneşti, precum şi de dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor comerciale între cele două ţări.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la finalul întâlnirii cu omologul de peste Prut, că România va oferi Republicii Moldova o biserică de lemn maramureşeană, care urmează să fie amplasată undeva în raionul Soroca. De asemenea, pentru anul şcolar următor, România va acorda 5.000 de burse tinerilor din Republica Moldova, cu perspectiva ca, în anii următori, în funcţie de resursele bugetare, să se ajungă la 10.000 de burse.

"Nimeni nu are în vedere crearea unui tampon între NATO şi Federaţia Rusă utilizând Moldova.''
Traian Băsescu preşedintele României

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite