Băsescu a văzut cu ochii lui ce-au făcut ruşii în Georgia în august 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Telegrama diplomatică americană, publicată de WikiLeaks la 1 septembrie, arată că Băsescu se temea de un război cu Rusia pe modelul războiului din Georgia. Autenticitatea documentului este greu de verificat. Cert este că preşedintele Băsescu a văzut cu ochii lui ce au făcut soldaţii ruşi în Georgia, în august 2008.

La 21 august 2008, cu şase zile înainte de primirea congresmenului republican Richard Lugar la Cotroceni, care apare în telegrama WikiLeaks, preşedintele Traian Băsescu a efectuat o vizită de lucru în Georgia, la Tbilisi, unde a avut o întrevedere cu omologul georgian, Mihail Saakaşvili. Vizita lui Traian Băsescu la Tbilisi a fost una din primele efectuate de un lider european imediat după invadarea Georgiei de trupele ruse la 8 august. România a trimis atunci georgienilor ajutoare umanitare, în special medicamente, în valoare de 1,2 milioane de euro.

Georgia nu trebuie să devină Kosovo

La conferinţa de presă susţinută în 2008, la Tbilisi, preşedintele Băsescu l-a asigurat pe Mihail Saakaşvili că România nu vrea repetarea situaţiei din Kosovo, provincie care şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia, în Georgia. Regiunile separtiste rusofone Osetia de Sud şi Abhazia şi-au declarat şi ele independenţa în repetate rânduri, având susţinerea declarată a Moscovei.

Citat
„România rămâne o ţară credincioasă principiului că integritatea teritorială, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor sunt principii care garantează pacea în Europa", Traian Băsescu, preşedintele României

Conflictul ruso-georgian, risc pentru securitatea regiunii

„Din punct de vedere al României - ca de altfel şi al Uniunii Europene şi al NATO, organisme din care România face parte -, integritatea teritorială a Georgiei este esenţială şi ea trebuie menţinută. Niciun eveniment nu justifică multiplicarea a ceea ce s-a întâmplat în Kosovo", a spus Băsescu. „România rămâne o ţară credincioasă principiului că integritatea teritorială, suveranitatea, inviolabilitatea frontierelor sunt principii care garantează pacea în Europa în momentul de faţă şi abandonarea lor poate duce la evoluţii care să afecteze securitatea multor state. De aceea, susţinem fără rezerve integritatea teritorială a Georgiei", a mai declarat şeful statului român, în urmă cu trei ani.

Citat
„România, ca stat a cărui securitate este afectată ori de câte ori statele din regiune trec prin momente dificile legate de securitatea lor - face un apel la toţi şefii de stat din regiune la o atitudine ponderată, o atitudine înţeleaptă" Traian Băsescu, preşedintele României

Băsescu a cerut pace

„România - ca stat riveran la Marea Neagră, ca stat a cărui securitate este afectată ori de câte ori statele din regiune trec prin momente dificile legate de securitatea lor - face un apel la toţi şefii de stat din regiune la o atitudine ponderată, o atitudine înţeleaptă, singura soluţie pentru ca evoluţiile să fie pozitive în continuare. Avem convingerea că este în interesul tuturor statelor din regiune, fie că vorbim de Federaţia Rusă, fie că vorbim de Georgia, fie că vorbim de România sau de Turcia, ca zona să fie securizată şi conflictul ruso-georgian să fie un episod care să se închidă cât mai repede", spunea Băsescu în conferinţa din 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite