Basescu nu vrea puscarii construite de austrieci...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Traian Basescu nu este de acord cu proiectul prin care autoritatile austriece finanteaza constructia de inchisori pentru infractorii de origine romana. "Putem sa ne construim singuri

Presedintele Traian Basescu nu este de acord cu proiectul prin care autoritatile austriece finanteaza constructia de inchisori pentru infractorii de origine romana. "Putem sa ne construim singuri inchisorile pentru infractorii nostri", a declarat Basescu, pentru televiziunea publica austriaca ORF. Conform site-ului ORF, Guvernul Adrian Nastase fusese de acord cu aceasta initiativa a autoritatilor de la Viena, iar, catre finele anului trecut, a inceput colaborarea pe acest subiect intre cele doua ministere ale justitiei. ORF precizeaza ca fostul ministru austriac al Justitiei, Dieter Bohmdorfer, a propus constructia unor astfel de inchisori pe teritoriul Romaniei. Guvernul de la Viena calculase ca, prin aceasta masura, statul austriac ar putea economisi 10 milioane de euro. Televiziunea publica austriaca afirma ca in Austria se gasesc aproximativ 300 de infractori romani, pentru care statul austriac plateste 13,5 milioane de euro anual, in timp ce constructia unei inchisori ar fi presupus un cost de doar trei milioane de euro. Partea romana a declarat atunci ca sustine proiectul, punand chiar la dispozitie un teren de 23 de hectare in apropiere de Caracal pentru noua inchisoare, adauga ORF.
...Dar Ministerul austriac al Justitiei sustine proiectul
Ministerul de Justitie din Austria nu considera inchis proiectul "Ispasirea pedepsei in tara de origine", chiar daca noul presedinte al Romaniei se pronunta impotriva construirii unei inchisori cu sprijin austriac. "Desi este pacat ca presedintele are aceasta pozitie, Austria va solicita imperios Romaniei preluarea infractorilor care au savarsit delicte in Austria. Daca se vrea intrarea cu demnitate in UE - cum a afirmat, joi, presedintele Traian Basescu in ZiB2 - trebuie sa se asume si responsabilitatea pentru cetatenii care au comis infractiuni", a explicat, joi, purtatorul de cuvant al ministrului Justitiei, Martin Standl, citat de Mediafax. In Consiliul European al Ministrilor Justitiei si Internelor urmeaza sa fie adoptata o hotarare-cadru despre ispasirea pedepsei in tara de origine. "Din aceasta perspectiva, ar trebui ca Romania sa se angajeze foarte constructiv in acest sens, inca din faza de preaderare la Uniunea Europeana. In guvernarea precedenta, proiectul avansase foarte mult, a afirmat Standl. La ultimul bilant, in noiembrie, era deja fixata construirea unei inchisori cu ajutor austriac, fusese atribuit chiar si un teren pentru asta, a adaugat el. "Asta se intampla pe vremea ministrului Justitiei Cristian Diaconescu. Intre timp, s-a schimbat guvernul. Mai intai, trebuie contactat noul guvern, pentru ca, deocamdata, nu s-a aflat decat din mass media ca, in Romania, s-a produs o schimbare de opinie", a explicat Standl.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite