Basescu vrea introducerea cotei unice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Presedintele Traian Basescu doreste ca Guvernul sa fie instalat pana la sfarsitul anului, pentru a putea da o ordonanta de urgenta privind reducerea fiscalitatii", a fost mesajul transmis de Adriana

"Presedintele Traian Basescu doreste ca Guvernul sa fie instalat pana la sfarsitul anului, pentru a putea da o ordonanta de urgenta privind reducerea fiscalitatii", a fost mesajul transmis de Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Presedintiei, dupa ce a anuntat ca, astazi, Traian Basescu va desemna persoana insarcinata cu formarea Cabinetului. Saftoiu a refuzat sa spuna daca se poate vorbi de un alt candidat decat Calin Popescu Tariceanu. Din aceasta graba a presedintelui Basescu de a-si onora promisiunile electorale s-ar putea sa rezulte noi framantari in plan parlamentar. PSD pare decis sa tranteasca la vot noul Executiv, incercand in acest fel sa impinga cat mai incolo momentul la care impozitarea progresiva va fi inlocuita cu cota unica de impozitare. Deocamdata, are de partea sa PUR si PRM, formatiuni care nu sunt dispuse sa voteze din prima guvernul minoritar al Aliantei. In ceea ce priveste minoritatile, acestea au declarat, ieri, dupa intalnirea cu Traian Basescu, ca vor sustine la vot un guvern al Aliantei, cerand in schimb cateva lucruri, printre care legea minoritatilor si includerea in delegatiile care vor pleca peste hotare a unui reprezentant minoritar corespunzator tarii de origine in care ar urma sa plece delegatia oficiala.
Alianta si UDMR au negociat programul de guvernare
Cota unica de impozitare de 16%, precum si decizia de recalculare a pensiilor sunt prioritati care vor figura si in programul de guvernare negociat de Alianta D.A. si UDMR, a anuntat, ieri, vicepresedintele PD Adriean Videanu. El a sustinut ca cele doua parti au finalizat de negociat acest program. Videanu a spus ca UDMR nu a ridicat nici o clipa problema autonomiei Tinutului Secuiesc, negociatorul maghiar recunoscand ca un posibil guvern PNL-PD-UDMR va avea o majoritate parlamentara extrem de fragila si nu va putea risca sa abordeze asemenea chestiuni sensibile. In schimb, Alianta a acceptat un calendar al adoptarii legii invatamantului confesional, precum si a legii minoritatilor. Videanu a spus ca, dupa discutiile pe care Traian Basescu le-a avut la Bruxelles cu oficialii europeni, Alianta a convenit cu UDMR si posibilitatea reorganizarii celor opt regiuni de dezvoltare. Potrivit vicepresedintelui PD, oficialii europeni considera ca aceste opt regiuni sunt prea mari, iar impartirea teritoriala este gresita, asa ca nu vor putea absorbi viitoarele fonduri ale UE. Totusi, ieri, cand au fost intrebati cum isi va asigura coalitia PNL-PD-UDMR o majoritate parlamentara care nu doar sa voteze guvernul, dar, ulterior, sa-i si sustina initiativele legislative, liderii PD au fost extrem de evazivi. Intrebat daca PUR negociaza sau nu cu Alianta, presedintele PD Emil Boc a raspuns: "Negocierile se poarta intotdeauna intre doua parti". El a continuat cu o pilda, in care arata ca nu poti bate la usa cuiva fara sa stii daca vei fi primit sau nu. Singurul element concret din raspunsul lui Boc a fost ca Alianta doreste ca viitorul Executiv sa fie instalat, pana la 31 decembrie, "la Palatul Cotroceni". Pana la urma, Adriean Videanu a oferit o alta perspectiva: "Va pun o intrebare retorica. De ce are nevoie Romania: de un guvern schiop si o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate?".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite