Băsescu vrea certificat de preşedinte activ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

12.000 se refereau la sistemul judiciar."Acuzaţii peste tot. şi în raportul Comisiei Europene. Oricine se uită la noi, la justiţie, spune ceea ce am spus şi eu. Mă interesează mai puţin ceea

12.000 se refereau la sistemul judiciar.
"Acuzaţii peste tot. şi în raportul Comisiei Europene. Oricine se uită la noi, la justiţie, spune ceea ce am spus şi eu. Mă interesează mai puţin ceea ce spune cineva de la CEDO sau CE. Pe mine mă interesează ce spun cetăţenii. Dacă greşesc, voi fi sancţionat chiar de români, dar dacă nu greşesc, ar trebui să vă uitaţi dumneavoastră în propria grădină", a spus Băsescu, care a dorit să participe la şedinţa CSM la care urma să se discute o plângere împotriva sa, semnată de peste o mie de judecători. El le-a recomandat magistraţilor să îi întrebe şi pe cetăţeni ce spun despre justiţie. "N-aţi vrea să strângeţi semnături de la populaţie, să vedeţi ce spune despre justiţie?", a întrebat, retoric, Băsescu. El i-a anunţat pe membrii CSM că va continua să se pronunţe asupra situaţiei din sistemul judiciar.
"Respect independenţa justiţiei, nu o umilesc, dar nu îmi cereţi să spun altceva decât ceea ce spun cei care mi-au dat mie mandat să îi reprezint. Aşa cum o fac legat de guvern, o fac legat de justiţie şi de orice alt aspect al vieţii sociale. Nu voi ezita. Nu-mi cereţi să pun justiţia într-un dosar închis", a declarat şeful statului. După ce i-a criticat pe magistraţi, Traian Băsescu le-a spus acestora că nu au decât să transmită Curţii Constituţionale plângerea celor peste o mie de judecători. "Sunt foarte interesat să văd cum măsoară Curtea dreptul preşedintelui de a se manifesta pe realităţile din ţara lui. Este un exerciţiu care nu s-a făcut şi care trebuie făcut", a afirmat preşedintele României. Băsescu le-a sugerat magistraţilor că ar dori să le ofere şi alte exemple în legătură cu modul în care funcţionează justiţia, dar o va face într-un moment în care nu va fi de faţă şi presa. "Este un sistem întemeiat după "90, sistem mixt de interese economice, politice, manifestate în justiţie", a spus şeful statului, care s-a plâns că cei care au constituit acest sistem se luptă să-l păstreze. "Nu am candidat la Preşedinţie ca să dorm la Cotroceni şi sunt foarte conştient de sistemul juridic instalat după 1990", a mai declarat Traian Băsescu. şeful CSM, Iulian Gâlcă, a decis, ieri după-amiază, să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu acuzele de corupţie ale preşedintelui Traian Băsescu la adresa judecătorilor. Peste 1200 de magistraţi au depus o solicitare în acest sens şefului CSM, singurul căruia Constituţia îi dă dreptul să sesize Curtea Constituţională în vederea soluţionării unui conflict între două puteri ale statului. Cu numai câteva ore înainte de a lua această decizie, şeful CSM a fost întrebat dacă are vreo dilemă în acest sens. "Nu am nicio dilemă, dar sunt foarte circumspect totuşi, pentru că este vorba de a antrena într-un anumit conflict constituţional sistemul judiciar. Dacă ar fi să antrenăm un grup de judecători sau un judecător, ar fi altă chestiune", a răspuns Gâlcă. Ieri, preşedintele Băsescu a participat la şedinţa CSM şi şi-a reconfirmat poziţia: "În instanţe există corupţie", exact într-un moment în care mulţi presupuneau că şeful statului îşi va cere scuze faţă de aceste declaraţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite