Băsescu: Îmi asum responsabilitatea pentru întârzierea accesului României în spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu

Aflat în vizită la bilanţul Consiliului Suprem al Magistraturii, preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că îşi asumă responsabilitatea politică a întârzierii accesului în Spaţiul Schengen.

"Din păcate MCV-ul (Mecanismul de Cooperare şi Verificare) cu sau fără voia noastră, a fost anexat ca o condiţie de acces în spaţiul Schengen.  Eu îmi asum responsabilitatea politică a întârzierii accesului României în spaţiul Schengen pentru că sunt şeful statului şi cineva trebuie să-şi asume responsabilitatea", a declarat şeful statului..

E evident că marile noastre probleme sunt cantonate în zona Justiţiei şi fiecare trebuie să-şi asume responsabilităţile pe care le are", a declarat Băsescu.

Citiţi principalele declaraţii ale preşedintelui:

- Nu poate preexista răspundere penală. Cred că nu este decât o soluţie de blocare a îmbunătăţirii legii 330/2004. Rugămintea mea este să reevaluaţi poziţia CSM fată de preexistenţa răspunderii penale.

- M-am uitat la viteza de judecare a unor procese. Sunt foarte multe dosare de mare corupţie, care au început să fie transmise către instanţe din 2005-2006. Într-un sistem judiciar cum e al nostru, încă nu putem spune că sunt întârzieri catastrofale, chiar dacă se putea face mult mai mult din punct de vedere al judecării de mare corupţie.

- Trebuie să consolidăm efortul de explicare a modului cum funcţionează sistemul nostru judiciar.

- Politica de resurse umane a eşuat. A fost o strategie de resurse umane stabilită în CSM în 2008. Trebuie să recunoaştem că redistribuirea nu a avut loc. Dacă facem strategii fără să le punem în aplicare, nu ştiu unde o să ajungem. Am un exemplu: mă uitam la numărul de procurori - Parchetul General are 550 de procurori, iar parchetele  de pe lângă curţile de apel au toate la un loc 260 de procurori. Păi justiţia noastră s-a aşezat ca o piramidă care are baza în sus şi vârful în jos. Tot mai puţin judecători către instanţele de bază şi tot mai mulţi în sus.

- Piramidă e aproape inversată în justiţia noastră. Situaţia asta exista în Armată cândva şi s-a făcut un efort de aşezare a armatei pe o bază corectă, dar trebuie să o faceţi şi în Justiţie ca să nu mai arătăm urât. Nu eu am creat acest sistem.

- Evaluarea exterioară a celor care vor întocmi raportul de ţară este că vom avea un CSM lipsit de credibilitate ca urmare a modului în care au avut loc alegerile.Vă rog să amânaţi alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM până pe data de 20, după promunţarea Curţii Constituţionale. Acest lucru ar avea ca efect o hotărâre care să valideze constituţionalitatea noului CSM, iar o eventuală hotărâre de invalidare a hotărârii Senatului va împinge la anularea alegerilor. Nu vă cer decât să aşteptăm hotărârea CC legat de acest lucru. Nu puteţi călca în picioare Curtea Constituţională.

- Avem foarte multe licitaţii contestate în instanţă, iar în mare parte sunt contestate pe un mecanism ce ţine de corupţie. Sper ca organismele abilitate să demonteze mecanismul licitaţiilor contestate. Cel care pierde licitaţia face contestaţie, apoi intră în negocieri cu câştigătorul - cât să-i dea din lucrare. Marea problemă nu e neaparat acolo unde sunt proiecte cu bani din bugetul de stat, pentru că ele sunt puţine, ci unde sunt bani europeni.

- Sunt sume foarte mari blocate în instanţă . Suntem ţara cu cele mai multe proiecte aprobate, dar cu cea mai mică absorbţie, una din cauze fiind şi blocarea în instanţe a începerii proiectelor.

Ştirea se află în curs de actualizare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite