Băsescu a refuzat să participe la recepţia oferită de CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, într-unul dintre cele mai scurte discursuri pe care le-a ţinut în mandatul lui, eşecul justiţiei şi faptul că România va continua să fie

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, într-unul dintre cele mai scurte discursuri pe care le-a ţinut în mandatul lui, eşecul justiţiei şi faptul că România va continua să fie monitorizată şi după raportul Comisiei Europene. Declaraţiile au fost făcute în faţa mai multor zeci de şefi de instanţe şi parchete cu ocazia Zilei Justiţiei, aniversate la Constanţa.

Traian Băsescu a recunoscut că a avut pregătit un alt discurs "de 30 de pagini", dar s-a răzgândit după ce preşedintele instanţei, Nicolae Popa, a declarat că "este contraproductiv să fie clasificată autoritatea judecătorească în băieţii buni şi băieţii răi".

El a atras atenţia asupra riscului activării clauzei de salvgardare pe justiţie şi a părăsit sala, direct de la tribună, deşi confirmase participarea la recepţia oferită de Consiliul Superior al Magistraturii. Mesajul a încordat atmosfera, iar plecarea intempestivă i-a lăsat fără replică pe şefii magistraţilor din România şi pe ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, care a infirmat imediat pericolul activării clauzei de salvgardare.

Discuţia de dinaintea discursului

Preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Ion Iliescu, nu crede că discursul său a provocat plecarea în grabă a preşedintelui României.

El a afirmat că este posibil ca şeful statului să fie îngrijorat de rezultatul raportului pe justiţie. Popa a explicat că Băsescu l-a întrebat, înainte de a se urca la tribună, care este semnificaţia "băieţi răi şi băieţi buni". "Păi, zic, am tot auzit că pe de o parte sunt procurori, pe de alta judecători, noi nu vedem relaţia aşa şi nu cred că dânsul a interpretat-o ca un răspuns la ce am spus eu.

Nici nu îmi imaginez asta", a declarat Popa. Nici preşedintele CSM, Lidia Bărbulescu, nu a vrut să comenteze plecarea preşedintelui. Ea a considerat că discursul a fost unul realist, "o critică în sensul constructiv".

"Apreciez un discurs dacă ne poate ajuta în ceea ce e de făcut în cadrul sistemului judiciar, dar, evident, nu numai noi, şi celelalte instituţii trebuie să-şi asume reforma în justiţie", a completat Bărbulescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite