Băsescu, puteri depline pentru suspendarea miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Preşedintele îi va putea mazili pe membrii guvernului fără a mai avea nevoie de o comisie specială, a decis Curtea Constituţională . Preşedintele Traian Băsescu va putea solicita

>> Preşedintele îi va putea mazili pe membrii guvernului fără a mai avea nevoie de o comisie specială, a decis Curtea Constituţională .

Preşedintele Traian Băsescu va putea solicita începerea urmăririi penale pe numele actualilor şi foştilor miniştri. Cererea de punere sub învinuire a demnitarilor poate fi făcută de procurorii Parchetului General şi DNA. Curtea Constituţională a decis ieri că modificările aduse de guvern Legii răspunderii ministeriale sunt neconstituţionale. Parlamentul, sau guvernul va trebui să pună de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.

Avocatul Poporului a sesizat, luna trecută, Curtea Constituţională, după ce guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca din Comisia de la Cotroceni, care avizează solicitările de începere a urmăririi penale pe numele membrilor Executivului, să facă parte cinci judecători. Specialiştii în drept au susţinut că este neconstituţional ca un judecător să se pronunţe înaintea unui procuror cu privire la posibila începere a urmăririi penale pe numele unui demnitar.

Totodată, juriştii au criticat şi modul de constituire a Comisiei, anterior modificărilor făcute de guvern. Comisia specială era compusă din cinci membri, propuşi de miniştrii justiţiei şi internelor. Legea nu reglementa însă câţi membri propunea ministrul justiţiei şi câţi cel al internelor, astfel încât avizele emise în aceste condiţii ar putea fi lovite de nulitate.

Precedentul Adrian Năstase

Avocatul Poporului sesizase Curtea Constituţională şi cu privire la neconstituţionalitatea articolului 23 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială. Această excepţie a fost respinsă de CC ca inadmisibilă, întrucât prevederile în cauză fuseseră declarate neconstituţionale în dosarul fostului premier Adrian Năstase. Atunci, Curtea a statuat ca şi foştii miniştri care ar fi comis anumite infracţiuni în timpul mandatului să fie anchetaţi după prevederile Legii răspunderii ministeriale.

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, iniţiatorul ordonanţei de urgenţă privind modificarea Legii privind răspunderea ministerială, nu a dorit să comenteze decizia Curţii Constituţionale şi a spus că aşteaptă motivarea CC. "Din câte se înţelege din comunicat, Curtea consideră că nu numai prevederile ordonanţei de urgenţă sunt considerate neconstituţionale, ci şi cele ale legii pe care aceasta le modifică, referitoare la Comisia de analiză a sesizărilor", a subliniat Chiuariu.

Decizia Curţii este obligatorie

Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în "Monitorul Oficial" dacă în acest interval parlamentul sau guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu
dispoziţiile Constituţiei.

Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate. Preşedintele se poate folosi de articolul 109 alineatul 2 din Constituţia României, pentru a cere urmărirea penală a membrilor guvernului. Având în vedere însă că legea prevede că solicitarea procurorilor de începere a urmăririi penale a actualilor şi foştilor miniştri trebuie făcută Comisiei speciale de la Cotroceni, există riscul ca deciziile şefului statului să fie taxate întrucât nu a ţinut cont de acest organism. Miniştrii urmăriţi penal pot fi suspendaţi din funcţie de preşedintele ţării.

"Se încalcă prezumţia de nevinovăţie"

Profesor la catedra de Drept Public, Dan-Coman Şova consideră că un alt neajuns al avizului preşedintelui, privind începerea urmăririi penale în cazul miniştrilor în funcţie şi care nu a fost pus în discuţie este suspendarea acestuia din Executiv.

"Se încalcă prezumţia de nevinovăţie. Când se declanşează urmărirea penală, nu înseamnă că persoana învinuită este şi vinovată. Este o fază în care procurorii strâng probe", afirmă Şova. El crede că eventuala suspendare ar putea fi hotărâtă de un judecător când dosarul a ajuns în instanţă. În cazul avizului, rolul preşedintelui este să vegheze ca urmărirea penală să nu fie şicanatorie pentru demnitar sau să nu se facă vreun abuz de natură politică din partea procurorului.

Foşti şi actuali miniştri în vizorul Comisiei Speciale

Ministrul muncii, Paul Păcuraru - luare de mită
Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu - abuz în serviciu contra intereselor publice
Fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy - abuz în serviciu contra intereselor publice şi trădare prin transmitere de secrete
Fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş -
trafic de influenţă
Fostul ministru al economiei şi comerţului Codrut Şereş - trădare prin transmitere de secrete
Fostul ministru al apărării Victor Babiuc - luare de mită
Fostul prim-ministru Adrian Năstase - luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea - luare de mită, instigare la fals şi uz de fals

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite