Băsescu, pus pe lista lustraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muscă, a primit votul favorabil, de la Comisia juridică şi cea a drepturilor omului din Senat. Persoanele care fac obiectul Legii lustraţiei nu pot ocupa funcţii de demnitate publică, timp de 10

Muscă, a primit votul favorabil, de la Comisia juridică şi cea a drepturilor omului din Senat. Persoanele care fac obiectul Legii lustraţiei nu pot ocupa funcţii de demnitate publică, timp de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii. Toţi cei care ocupă deja funcţii de demnitate publică sunt obligaţi să depună o declaraţie olografă din care să rezulte dacă fac sau nu obiectul acestei legi. Dacă declaraţia confirmă acest lucru, atunci ei sunt demişi de drept. CNSAS-ul va elibera un certificat prin care să se stabilească starea lor de compatibilitate, în sensul prezentei legi.Amendamentul privind comandanţii de navă a fost adus legii de către conservatorul Gavrilă Vasilescu. Comandanţii de nave şi aeronave erau reprezentanţii conducerii României pe navă, care în străinătate este considerată drept teritoriu al statului, iar ca atare aveau prerogative extinse.
Senatorii au mai decis să-i includă în categoria celor ce urmează a fi lustraţi pe şefii misiunilor diplomatice consulare şi externe care au făcut poliţie politică sau au colaborat cu servicii secrete străine. Legea a mai fost amendată, în sensul includerii în categoria celor vizaţi de lustraţie şi guvernatorii, viceguvernatorii BNR, preşedinţii şi vicepreşedinţii băncilor de stat, precum şi persoanele din Ministerul Finanţelor care au avut responsabilităţi directe în domeniul operaţiunilor valutare. Acest amendament a aparţinut iniţial senatorului PNL Norica Nicolai, iar el a fost adus în forma finală de pesedistul Cristian Diaconescu, care a cerut ca cei din Ministerul de Finanţe care răspundeau de operaţiunile valutare să fie vizaţi de Legea lustraţiei. Amendamentul său a întâlnit voturi favorabile inclusiv în rândul liberalilor.

Mona Muscă: "e absurd"
Unul dintre iniţiatorii legii, Mona Muscă, a declarat că este mulţumită, în primul rând de faptul că legea a trecut de comisiile de specialitate ale Senatului. Deşi a calificat drept "absurde" prevederile referitoare la comandanţii de nave şi funcţionarii cu răspundere în domeniul operaţiunilor valutare, recunoscând că sunt vizaţi Traian Băsescu şi Theodor Stolojan, Mona Muscă a apreciat că la Camera Deputaţilor se pot opera modificări.

Preoţii, incluşi
După ce marţi, senatorii din comisiile reunite au căzut la un acord de principiu ca ierarhii BOR să nu facă obiectul Legii lustraţiei, în varianta finală a legii, preoţii au fost incluşi în categoria celor vizaţi de lege. şefii cultelor, care au făcut poliţie politică, potrivit Legii Ticu, pot fi demişi de drept dacă recunosc, printr-o declaraţie olografă, că au făcut parte din fosta Securitate. Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a spus că s-a extins foarte mult sfera celor care pot fi vizaţi de Legea lustraţiei, inclusiv la categoriile profesionale. El a spus că, din cele 14 religii recunoscute, doar Biserica Catolică îşi numea conducătorul în urma înţelegerii Vaticanului cu organele centrale ale fostului regim comunist.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite