Băsescu pune cruce guvernării Alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ordinele venite de la Palatul Cotroceni. Vizitele asiatice se dovedesc încă odată a avea efecte nefaste asupra viziunilor politice ale preşedinţilor români. Partea vizibilă a războiului total

ordinele venite de la Palatul Cotroceni. Vizitele asiatice se dovedesc încă odată a avea efecte nefaste asupra viziunilor politice ale preşedinţilor români. Partea vizibilă a războiului total dintre guvern şi liberali, pe de o parte, şi preşedinţie şi PD, pe de altă parte, este refuzul de a-l numi pe Paul Dobre în postul de ministru pentru relaţia cu parlamentul. Ceea ce opinia publică nu va auzi, probabil, niciodată, este limbajul violent şi acuzaţiile lui Traian Băsescu la adresa foştilor săi aliaţi. Atât la o întâlnire neoficială, la Cluj, cu mai mulţi lideri ai PD, cât şi la discuţiile cu unii din membrii delegaţiei care l-a însoţit în China, Băsescu i-a călcat în picioare pe liberali, pe care i-a acuzat de toate relele posibile, începând cu corupţia şi terminând cu colaborarea cu Securitatea. Nimic nou la prima vedere fiindcă şeful statului a fost întotdeauna un critic al guvernării Tăriceanu. Ceea ce diferă este că, acum, a dispărut obişnuita hăhăială, care puncta discursurile prezidenţiale şi s-a trecut la un ton dur, ultimativ. Din China, Băsescu a transmis, de fapt, supuşilor săi din PD că pot trece la atacul direct împotriva PNL.
Scopul acestei manevre este pregătirea momentului în care democraţii vor trece în opoziţie. Ei nu au niciun câştig de imagine de pe urma faptului că se află la guvernare. Miniştrii lor sunt o turmă de mediocrităţi care nu reuşesc să se impună în ochii opiniei publice, iar un an şi jumătate a fost suficient ca sponsorii PD să-şi revină din punct de vedere financiar. Acum, pentru acest partid, este mai important să facă pasul înapoi şi să-i lase pe liberali să plătească, la proximele alegeri, oalele sparte în timpul guvernării. Băsescu încearcă să reediteze o manevră pe care a încercat-o PD şi în 1998, când a torpilat guvernul Ciorbea, dar, în final, Petre Roman nu a mai avut curajul să treacă în opoziţie. Dar ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la CNSAS a compromis, din punct de vedere moral, manevrele politice ale PD. Alegerea lui Turianu a fost picătura care a umplut paharul şi a arătat cât de imorali au fost Băsescu şi Boc care, în opoziţie, susţineau un parlament "curat" şi cereau deconspirarea Securităţii, iar acum au sabotat eforturile de alcătuire a unui Colegiu CNSAS eficient.
În decembrie 2004, la o confruntare televizată cu Adrian Năstase, Traian Băsescu spunea: "Domnule Năstase, noi doi avem o problemă: suntem amândoi foşti comunişti. Poporul român merita alţi candidaţi". Avea perfectă dreptate.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite