Băsescu se prinde în "jocul găinii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginaţi-vă o şosea foarte îngustă pe care rulează cu viteză, unul spre celălalt, doi şoferi care se urăsc. Cel care cedează primul sare din maşină şi îşi dezamăgeşte

Imaginaţi-vă o şosea foarte îngustă pe care rulează cu viteză, unul spre celălalt, doi şoferi care se urăsc. Cel care cedează primul sare din maşină şi îşi dezamăgeşte suporterii. Câştigă cel care are nervii mai tari. Cinefilii recunosc scena din filmul "Rebel fără cauză", scenă care a stat la baza unei sofisticate teorii politice, denumită "jocul găinii". Acest joc descrie perfect ceea ce se întâmplă acum între Traian Băsescu şi adversarii săi politici. În film, "găină" era denumit cel care abandona primul.

Calculul pe care se bazează preşedintele României atunci când ameninţă cu demisia şi cere ale geri prezidenţiale anticipate este simplu: nici Tăriceanu şi nici Geoană nu vor avea curajul să intre într-o competiţie electorală în care riscă să piardă într-un mod dezastruos şi vor renunţa, într-un fel sau altul, să-l mai suspende pe Băsescu. Pe scurt, şeful statului mizează pe laşitatea adversarilor săi. Băsescu este însă, probabil, conştient că scenariul demisiei este mult mai riscant decât cel al suspendării, urmate de un referendum pentru demitere. Principala problemă este că între momentul suspendării şi cel al referendumului de demitere poate trece maximum o lună, în timp ce alegerile prezidenţiale s-ar organiza la trei luni de la demisie. Trei luni în care adversarii politici ai lui Băsescu vor face totul să-l compromită. La Interne şi la Apărare, miniştrii liberali au început, probabil, deja, să-i caute dosarul de Securitate.

Dacă Nicolae Văcăroiu ajunge preşedinte interimar, cercetările se vor extinde şi în arhivele serviciilor secrete. Dosarul "Flota" poate fi reactivat. Dar cea mai mare primejdie care planează asupra şefului statului este legată de redeschiderea cazului casei din strada Mihăileanu. În 2005, avocata Elena Udrea a reuşit să-i convingă pe procurori să claseze dosarul. Dacă Băsescu pleacă de la Cotro ceni, se va găsi un procuror de serviciu care să-şi pună nişte întrebări legate de legalitatea achiziţiei acelui imobil. A deţinut şeful statului o locuinţă la Constanţa? Avea sau avusese Băsescu un imobil lângă Otopeni, pe care ulterior l-a donat uneia dintre fiicele sale? Şi dacă răspunsul la vreuna din aceste întrebări este da, atunci cum a primit el o casă de la DAFI Bucureşti?

Traian Băsescu joacă însă la cacealma. Adversarii săi se tem că oricâte tinichele i-ar agăţa de gât, acesta va câştiga alegerile anticipate prezidenţiale. Se tem atât de mult, încât acum vor face tot posibilul să nu-l scoată pe Băsescu din Palatul Cotroceni nici măcar pentru o zi.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite