Băsescu a preluat telecomanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a sunat, ieri, la Realitatea, a intrat în direct şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost citat de cotidianul "Washington Post". Preşedintele a

Preşedintele Traian Băsescu a sunat, ieri, la Realitatea, a intrat în direct şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost citat de cotidianul "Washington Post". Preşedintele a dat telefon imediat după ce şeful Departamentului Externe al cotidianului Adevărul, Cosmin Popa, a spus că Băsescu se substituie instituţiilor care ar trebui să dea informaţii opiniei publice legate de securitatea naţională.
şeful statului a spus că el, personal, nu a dat niciodată autorizaţii de zbor pentru avioanele CIA sau ale altor agenţii americane. "Vă permiteţi să citaţi ziaristul american, şi nu pe preşedintele României. Afirmaţia mea a fost că pe Aeroportul Kogălniceanu au aterizat avioane ale statului american. Preşedintele nu dă drept de survol", a spus Băsescu, vizibil iritat. Întrebat însă dacă a permis "acele zboruri care au trecut pe aici", Băsescu nu a negat. "Nu am respins niciodată această realitate, dar respingem orice afirmaţie potrivit căreia, în cadrul acestei cooperări, România nu respectă drepturile omului". Cosmin Popa avusese însă un alt comentariu.
"Informaţiile privind survolurile şi-au pierdut încărcătura politică şi toţi responsabilii guvernamentali europeni au recunoscut că pe teritoriul lor au aterizat avioane ale agenţiilor americane. Mi se pare mult mai interesant că, la noi, această informaţie este dată chiar de preşedintele României, care se substituie astfel instituţiilor care ar trebui să dea informaţii opiniei publice legate de securitatea naţională. Când o să arate preşedintele în ce fel controlează ce se întâmplă în aeronavele americane, care se bucură de dreptul de extrateritorialitate, o să credem în garanţiile oferite de dânsul", a spus Cosmin Popa. Cotidianul "Washington Post" a publicat, la 6 februarie, un articol referitor la viitoarele baze americane în România, în care îl citează pe Băsescu, spunând că ar fi aprobat aterizarea unor zboruri ale CIA pe Aeroportul Kogălniceanu. "El a spus că a permis avioanelor CIA şi ale altor agenţii americane să aterizeze la bază, dar nu a permis niciodată o închisoare sau rele tratamente. Personal de la CIA şi de la alte agenţii guvernamentale lucrează în România la un centru antiterorism, care s-a deschis după 11 septembrie", a mai completat el, relatează "Washington Post" discuţia avută cu şeful statului român. Interviul acordat publicaţiei "Washington Post" a fost înregistrat de Preşedinţie şi, potrivit traducerii, răspunsul lui Băsescu la întrebarea "Deci aţi permis acele zboruri care au trecut pe aici? a fost "Nu am respins niciodată această realitate".

Prezent la Comisia pentru apărare din Senat, ministrul Teodor Atanasiu a întărit afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu privind aterizarea pe teritoriul ţării noastre a unor avioane CIA. Atanasiu a spus că aceste avioane ar fi aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanţa. El a ţinut însă să facă precizarea conform căreia niciodată nu s-a declarat că pe teritoriul României nu au aterizat astfel de avioane, ci doar că "niciodată un avion american care a aterizat la noi nu a declarat că a avut la bord deţinuţi", spune ministrul Apărării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite