Băsescu, mustrat de monarhiştii britanici pentru ofensa adusă Regelui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Băsescu a declarat că Regele Mihai a fost ,,slugă la ruşi"
Preşedintele Băsescu a declarat că Regele Mihai a fost ,,slugă la ruşi"

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu în care îl califica pe Regele Mihai drept ,,slugă la ruşi" provoacă indignare în Marea Britanie. Un grup de cetăţeni britanici, printre ei şi un jurnalist BBC, a semnat o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Băsescu în care critică aprecierile ofensatoare la adresa Regelui.

"Lumea regelui". Ce reprezintă personalitatea Regelui Mihai pentru personalităţile regale din Europa şi de ce prezenţa sa în Parlamentul României este o onoare

image

,,Asemenea acuzaţii, veţi întelege cu siguranţă, i-au ofensat peste masură pe mulţi din Marea Britanie unde marea majoritate cunoaşte foarte bine circumstanţele în care a avut loc aşa-numita ,,abdicare" a Regelui Mihai în decembrie 1947", se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Băsescu, semnată de mai mulţi britanici, printre ei un jurnalist la BBC şi un membru al unei organizaţii monarhiste internaţionale.

EDITORIAL: Bătrânul edec și marea mârlănie

Nici Ceauşescu nu l-a insultat aşa pe Rege

Autorii scrisorii îi amintesc şefului statului că Regele Mihai a fost prizonierul regimului fascist al lui Antonescu şi, dupa aceea, înca trei ani prizonierul dictaturii ocupanţilor sovietici şi a colaboratorilor lor români, ,,va ramâne o parte de mare inspiraţie a istoriei României". ,,Din pacate, cuvintele Excelenţei Voastre vor ramâne pe veci doar o remarcă răutacioasă la adresa Regelui. Nici chiar Groza, nici Ghoeorghiu Dej, şi nici Ceauşescu nu au îndreptat asemenea insulte impotriva Regelui", se arată în scrisoarea deschisă.

Invitaţie la unitate şi reconciliere

Precizând că nimeni nu pune la îndoială devotamentul preşedintelui faţă de România semnatarii scrisorii consideră că ,,pare un adevarat paradox" că şeful statului român aduce acuzaţii la adresa Regelui Mihai ,,tocmai acum, într-un moment când toţi ar trebui să pună umarul la promovarea unităţii şi a reconcilerii".

CITAT
,,Nici chiar Groza, nici Gheorghiu Dej, şi nici Ceauşescu nu au îndreptat asemenea insulte impotriva Regelui".

,,Suntem convinşi că, după ce veţi reflecta la cele spuse, Excelenţa Voastră va regreta ofensa şi dezamagirea cauzate de cuvintele Voastre şi va înţelege valoarea respectului şi a admiraţiei de care se bucură Regele Mihai şi acum, în al 90-lea an al vieţii Sale, nu numai în România dar şi în toată lumea", susţin autorii scrisorii deschise adresate preşedintelui Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite