Băsescu a mers la nuntă în Qatar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan - 28 de ani. Lucrează amândoi de peste un an la Doha, în capitala Qatarului. El la departamentul de protocol al Emirului, ea ca recepţioneră la un hotel de cinci stele. "A trebuit să plec

Bogdan - 28 de ani. Lucrează amândoi de peste un an la Doha, în capitala Qatarului. El la departamentul de protocol al Emirului, ea ca recepţioneră la un hotel de cinci stele. "A trebuit să plec din România, pentru că nu aveam nicio şansă să-mi găsesc un serviciu bine plătit", povesteşte tânăra, absolventă a Facultăţii de Management. "Ne este greu", spune Ileana. "Nu a venit la cununia civilă nimeni din familiile noastre din România", adaugă ea. La ceremonia care urmează să fie oficiată de consulul român şi organizată de Ambasada României la Doha au fost invitaţi toţi cei 700 de români din Qatar. Nu toţi dintre cei care au venit cunosc tânăra pereche, dar vor să-l vadă pe Băsescu. În aşteptarea preşedintelui, cei prezenţi se fotografiază cu steagul României şi cu Theodor Stolojan, consilier al preşedintelui.
În holul hotelului de lux unde Ileana şi Bogdan urmează să-şi spună "Da", preşedintele Băsescu este primit de doi copilaşi îmbrăcaţi în port tradiţional românesc. Urmează un colac împletit, copt după reţetă românească de prima româncă stabilită în Qatar, Maria Saleh Kedir. "Fac prăjituri la toate sărbătorile româneşti. De ziua naţională a României pregătesc colivă, ca acasă", adaugă ea.
Băsescu: Iarna din România nu este ca vara din Qatar
"Ne bucurăm că românii au început să aibă curajul să meargă în lume şi să caute zonele în care se pot pune în valoare cât mai mult", le spune Băsescu invitaţilor. "Vă aştept acasă… cu zăpadă", adaugă preşedintele. Râsete cenzurate în sală. "ştiţi cum este acasă din punct de vedere al vremii. Iarna nu-i ca vara, a spus un înţelept român", glumeşte Băsescu.
Grătarul cu mici, numai în deşert
Daniela şi Vicenţiu, un alt cuplu de români stabiliţi în Qatar, nici nu se gândesc să se mai întoarcă acasă. "Câştigăm aici, eu în alimentaţie, el în domeniul hotelier, de patru-cinci ori mai mult decât câştigam în România", povesteşte Daniela. Mama ei o vizitează pentru prima oară de mai bine de un an de când este plecată. "N-avem de ce ne plânge aici", spun cei doi. "Totuşi, mi-e dor de carnea de porc de acasă. Aici, la musulmani, este interzisă ", spune tânăra. "Ieri am fost cu mama soacră în deşert şi am făcut mici după reţeta tradiţională. I-am făcut rost de la baza militară americană din Doha", mărturiseşte Bogdan.
Cei aprox. 700 de români care trăiesc în Qatar lucrează în domeniul hotelier, cel energetic ori în construcţiile petroliere. Asistentele românce sunt însă cele mai căutate. "Se estimează că, în trei-patru ani, numărul de români va creşte la cinci mii", a afirmat ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite