Băsescu m-a lăsatfără certificat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul primului-ministru pe probleme de securitate naţională, istoricul Marius Oprea, nu a putut participa la nicio şedinţă a Comunităţii Naţionale de Informaţii - din care, teoretic,

Consilierul primului-ministru pe probleme de securitate naţională, istoricul Marius Oprea, nu a putut participa la nicio şedinţă a Comunităţii Naţionale de Informaţii - din care, teoretic, face parte , întrucât ORNISS a refuzat să-i acorde certificatul de securitate. Oprea afirmă acum că această situaţie este consecinţa "inamiciţiei" lui Băsescu şi a dezvăluirilor pe care le-a făcut despre activitatea serviciilor secrete.
- Va exista o propunere ca CNI, acum parte a CSAT, să treacă sub umbrela guvernului?
- Când legile siguranţei vor fi dezbătute în parlament, va fi discutat şi dacă CNI trece sub umbrela guvernului sau a parlamentului.
- De obicei, persoanele implicate în activităţi de spionaj, de terorism, în infracţiuni sau bolnavii psihic nu primesc avizul ORNISS. Dvs de ce nu l-aţi primit?
- Legea prevede că ORNISS nu trebuie să-şi motiveze deciziile. Neoficial, am aflat că este vorba despre redeschiderea unui mai vechi dosar. Cât am fost consilier la Cotroceni, am cercetat şi publicat, în 2001, informaţii despre legăturile PDSR, servicii şi mafia arabă, ceea ce nu s-a uitat nici acum. Consilierul de atunci al lui Iliescu, Corina Creţu, a cerut Parchetului General să fiu anchetat pentru divulgarea secretelor de stat. Nu ştiu în ce măsură actele de corupţie, în care sunt implicaţi reprezentanţi ai serviciilor, ating siguranţa naţională. Faptul că m-am ocupat permanent de moştenirea Securităţii în actualele servicii m-a făcut "antipatic".
- Înţeleg că serviciile v-au pus beţe-n roate.
- Că nu am primit ORNISS-ul cred că este şi o consecinţă a inamiciţiei cu care mă priveşte preşedintele Băsescu, de când am fost martorul lui Mugur Ciuvică în celebrul proces în care şeful statului era acuzat de legături cu Securitatea. Tot Băsescu a declarat că am fost plătit, cât lucram la Institutul de Istorie Recentă, de fundaţii germane şi israeliene ca să dau informaţii despre Securitate.
- şi aţi fost plătit?
- Serviciile au făcut aici o confuzie. Eu eram la Institut doar coordonator de programe. Plătit de israelieni nu am fost eu, ci fostul director al Institutului, Dragoş Petrescu, care este acum reprezentantul lui Băsescu în CNSAS. Primul lucru pe care l-a făcut când a fost numit director al IIR a fost să ceară angajaţilor să nu mai studieze arhivele Securităţii. Alegerea lui Petrescu de către preşedinte în CNSAS a fost o farsă de prost-gust.
- Ce variantă are guvernul pentru CNI?
- Eu l-am propus pe Stejărel Olaru. A studiat Arhivele Securităţii şi a lucrat la IIR, ca mine. Trebuie să treacă prin toate furcile caudiene ale deciziei. Să vedem dacă i se va da certificatul ORNISS.
- Faceţi parte şi din Grupul de lucru al guvernului privind lacunele legislative în cazul Hayssam. Aţi luat în calcul şi ceea ce susţine BNP al Camerei, că şeful SRI, Radu Timofte, trebuia să-şi depună demisia la parlament?
- Faptul că legile siguranţei nu reglementează clar competenţele, responsabilităţile şi chestiunea vacantării conducerii serviciilor de informaţii este doar una dintre lacune. Nu poate fi făcut responsabil doar şeful unei instituţii pentru un eşec. În mai mare măsură, responsabilitatea o poartă adjuncţii directorului a cărui numire, ca şi păstrare în funcţie au fost o decizie politică. Nicidecum una bazată pe competenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite