Băsescu dă liber la privatizări în domeniul energetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ţării consideră că este "prea târziu" pentru reconcentrarea producătorilor de energie într-o singură companie Unificarea producătorilor de energie într-o megacompanie

Preşedintele ţării consideră că este "prea târziu" pentru reconcentrarea producătorilor de energie într-o singură companie

Unificarea producătorilor de energie într-o megacompanie poate genera o diminuare a competiţiei şi a interesului pentru retehnologizare, a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, după şedinţa CSAT. În opinia acestuia, statul trebuie să privatizeze complexurile energetice Turceni şi Rovinari, păstrând însă controlul asupra Romgaz sau asupra transportatorilor din domeniu, precum Transelectrica sau Transgaz.

Declaraţiile şefului statului au fost făcute ieri, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a avut pe ordinea de zi strategia energetică a României, apobată de guvern în urmă cu circa trei săptămâni.

"Sunt departe de a fi adeptul menţinerii pachetului majoritar de acţiuni la producătorii de energie", a spus Băsescu, menţionând apoi complexurile Turceni, Rovinari sau centrala Mintia. Acestea ar urma probabil să fie scoase cu întâietate la privatizare, din moment ce Băsescu nu a spus nimic despre complexul de la Craiova, cel mai mic din cele trei.

Oportunitatea privatizării complexurilor energetice, care asigură 30% din producţia de energie a ţării, a născut numeroase discuţii pro şi contra în ultimul timp.

Privatizare pe Bursă, după modelul Transelectrica

Argumentele ar fi că, în condiţiile epuizării resurselor de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani, cărbunele rămâne singura resursă strategică a ţării. Pe de altă parte, cele trei complexuri energetice au nevoie rapid de investiţii, în principal pentru a se conforma normelor de mediu.

În strategia energetică, Executivul analizează posibilitatea creării unei megacompanii energetice, la care statul să păstreze controlul, din care ar urma să facă parte şi unul sau două complexuri energetice. Preşedintele a contestat însă această opţiune. "Nu sunt adeptul creării unei astfel de concentrări. Este prea târziu, după ce ai privatizat Petrom şi distribuitorii", a spus Băsescu.

El a sugerat scoaterea complexurilor pe Bursă, după modelul Transelectrica, pe pachete mici de acţiuni, asigurându-se astfel surse de finanţare pentru modernizare. Pe de altă parte, şi Romgaz ar putea vinde o parte din acţiuni. "Consider că statul trebuie să rămână acţionar majoritar la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Conpet sau Oil Terminal.

Atenţie, vorbesc de pachetul majoritar de acţiuni!", a declarat şeful statului. Deschiderea preşedintelui spre privatizare pare ciudată, atât timp cât, după celebra şedinţă CSAT din noiembrie anul trecut, acesta a criticat privatizările realizate în domeniul energetic. Băsescu afirma atunci că CSAT a analizat mecanismele de privatizare a acelor societăţi, existând suficiente indicii "că s-au făcut erori în ceea ce priveşte garantarea securităţii energetice a populaţiei".

El a cerut "instituţiilor statului", inclusiv Parchetului, analizarea tuturor acestor contracte, în special a celui de privatizare a Petrom. Imediat după aceea, ministrul de atunci al economiei, Codruţ Şereş, a afirmat că orice privatizare în energie este blocată, până la elaborarea unei noi strategii energetice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite