Băsescu, justiţie la telefon cu şeful DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, ieri, la CSM, că nu a vorbit niciodată la telefon cu preşedintele Traian Băsescu sau cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a precizat, ieri, la CSM, că nu a vorbit niciodată la telefon cu preşedintele Traian Băsescu sau cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. În schimb, Daniel Morar, şeful DNA, a declarat în emisiunea "100%" de la Realitatea tv, că vorbeşte la telefon cu preşedintele Băsescu. Minute în şir, Morar a asigurat telespectatorii că discuţiile n-au nicio legătură cu dosarele penale.

La insistenţele moderatorului de a da măcar un exemplu de discuţie cu preşedintele, Morar a afirmat că preşedintele Traian Băsescu l-a contactat pentru a-i cere să fie cercetat în dosarul "Flota". Procurorul-şef însă i-a dat peste nas preşedintelui. N-a vrut să-l cerceteze în ruptul capului, arătându-i şi motivul pentru care a făcut degeaba adiţionale: Constituţia României spune clar că un şef de stat nu poate fi cercetat decât pentru înaltă trădare. Aşa stând lucrurile, Traian Băsescu a fost disjuns din dosar, iar procurorii DNA aşteaptă rezultatele expertizei.

Aceasta trebuia să fie gata în aprilie, numai că experţii au mai cerut un răgaz de trei luni, timp în care nu se poate face nimic în dosar. Daniel Morar a ţinut însă să precizeze că nu are niciun fel de înţelegere cu preşedintele Traian Băsescu, respingând astfel toate acuzaţiile potrivit cărora el ar fi instrumentul prin care şeful statului se răzbună împotriva adversarilor săi politici.

El a afirmat, răspicat, că nu este omul preşedintelui, aşa cum spun unii politicieni, şi nu este omul nimănui altcuiva.

Morar nu a ratat ocazia nici de a vorbi despre "băieţii deştepţi". A subliniat de câteva ori că nu-şi însuşeşte sintagma, dar că, în general, "aceşti băieţi deştepţi" sunt foarte greu de trimis în judecată, având în vedere că DNA nu poate merge cu anchetele mai "sus" decât corupţia.

PC va cere explicaţii în legătură cu blocarea dosarului "Flota"

PC va solicita, săptămâna viitoare, Comisiei senatoriale pentru cercetarea abuzurilor să verifice motivele pentru care şeful DNA, Daniel Morar, blochează dosarul "Flota", în care este implicat preşedintele Traian Băsescu, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al PC Bogdan Ciucă. El a precizat că Daniel Morar a cerut în dosarul Flota o contraexpertiză, blocând astfel cursul firesc al dosarului, în loc să elimine doar viciul de procedură pentru care acest dosar a fost închis. Purtătorul de cuvânt al PC a mai spus că este "îngrijorător şi revoltător" faptul că şeful DNA, Daniel Morar, are "dese conversaţii" cu preşedintele Traian Băsescu.

Convorbirile telefonice politicieni - procurori, anchetate de CSM

Şeful DNA a făcut dezvăluirea convorbirilor cu Băsescu, uitând parcă de megascandalul declanşat în 2005 de fosta consilieră de la Cotroceni, Elena Udrea, care, tot într-o emisiune tv, a spus că premierul l-a sunat pe procurorul general de atunci Ilie Botoş pentru a-l întreba de situaţia preşedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu. Cazul a ajuns şi anchetă la CSM. S-a ajuns la concluzia că telefonul premierului nu a influenţat actul de justiţie. Nici telefonul dat, în 2005, de fostul premier, Adrian Năstase, şefului DNA , pentru a se interesa dacă dosarul "Zambaccian" a fost redeschis, nu a scăpat de ancheta CSM. Şeful Consiliului de la vremea respectivă, Dan Lupaşcu, recomanda magistraţilor care primesc telefoane de la politicieni să aibă o singură reacţie: "să le închidă telefonul în nas".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite