Băsescu inventează Comisia Miclea, ca să dreagă gafele lui Hărdău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul Administraţiei Prezidenţiale funcţionează, de ieri, o comisie ce vrea să ofere soluţii pentru salvarea de la mediocritate a sistemului de educaţie şi cercetare din România. Cu nume

În cadrul Administraţiei Prezidenţiale funcţionează, de ieri, o comisie ce vrea să ofere soluţii pentru salvarea de la mediocritate a sistemului de educaţie şi cercetare din România.
Cu nume pompos, Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării din România, alcătuită din 12 membri, îl are ca preşedinte pe fostul ministru al educaţiei, profesorul universitar Mircea Miclea, sprijinit de doi vicepreşedinţi - Daniel David, de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, şi Daniel Funeriu, cercetător la Universitatea Tehnică din Munchen, precum şi de un secretar, în persoana lui Răzvan Florian, director executiv al Asociaţiei Ad Astra a cercetătorilor români.
Sindicatele vor să ştie cine plăteşte
"Preşedintele Băsescu a declarat educaţia şi cercetarea ca fiind domenii prioritare în următorii ani. În plus, după aderare, Agenda Lisabona, cu toate prevederile sale, devine şi agenda noastră. Aşa s-a decis înfiinţarea acestei comisii de experţi, care să elaboreze şi să ofere soluţii în mai multe direcţii: asigurarea calităţii, creşterea competitivităţii cercetării ştiinţifice, descentralizarea sistemului de educaţie, asigurarea unor resurse umane de calitate, educaţia timpurie", a precizat Miclea, consecvent ideilor sale din vremea ministeriatului. Totuşi, care mai este rolul Ministerului Educaţiei? Miclea susţine că : "noi vom oferi soluţii, în primul rând, preşedinţiei, dar rapoartele noastre pot fi utile şi altor organisme, inclusiv ministerului". De înfiinţarea acestei comisii sub tutela lui Băsescu, oamenii din sistem n-aveau habar. "Acum aud. Intenţiile sunt generoase, dar, ştiţi cum se spune, drumul spre iad e pavat cu bune intenţii. Faptul că sunt atâţia clujeni în comisie mă face să fiu rezervat în aprecieri. şi-aş vrea să ştiu cum vor acţiona: benevol sau sunt plătiţi din banii statului?", a declarat Răzvan Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicale "Alma Mater".
Profesorii cred că e un minister paralel
"Dat fiind că şi ministerul se ocupă de aceste chestiuni, eu văd aici un paralelism între Ministerul Educaţiei şi preşedinţie. Am impresia că se abuzează puţin de puterea instituţiei prezidenţiale", a mai adăugat Bobulescu. "Intenţia preşedintelui este lăudabilă, dar ministerul trebuie să rămână cu puterea executivă. Sper să nu se creeze doi centri de putere", a precizat şi Ecaterina Andronescu, preşedinta Consiliului Naţional al Rectorilor. Dacă purtătorul de cuvânt al ministrului Hărdău, Mircea Mureşan, nu a dorit să facă niciun comentariu, secretarul de stat pe învăţământ superior, Dumitru Miron, s-a arătat bucuros de intervenţia prezidenţială. "Orice nucleu de înalte personalităţi, care cunosc sistemul, e bine venit, mai ales că noi trebuie să elaborăm şi nişte strategii postaderare. Guvernul se ocupă de învăţământ şi de cercetare, dar mă bucură preocuparea preşedinţiei, mai ales că ea are o putere mai mare în a canaliza consultanţi de marcă".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite