Băsescu are "fundamentul ştiinţific" pentru condamnarea comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

exclusiv pentru Adevărul de către Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte al Alianţei Civice şi iniţiatorul unui apel adresat şefului statului de circa 650 de intelectuali din ţară şi din emigraţie.

exclusiv pentru Adevărul de către Sorin Ilieşiu, vicepreşedinte al Alianţei Civice şi iniţiatorul unui apel adresat şefului statului de circa 650 de intelectuali din ţară şi din emigraţie.
Conform lui Ilieşiu, Băsescu a recunoscut că a şi citit raportul, mai precis în data de 26 ianuarie a.c. în avionul care îl ducea la Strasbourg, unde, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, şeful statului român a fost de faţă când a fost adoptată rezoluţia Lindblad pentru condamnarea comunismului. Într-un mesaj transmis lui Ilieşiu, consilierul prezidenţial Claudiu Săftoiu preciza că şeful statului intenţiona încă de anul trecut să facă o astfel de declaraţie, dar, în final, nu a avut "timp" pentru un astfel de gest. Totodată, Săftoiu muţumea pentru "sprijinul atât de calificat".
Săptămâna trecută, Băsescu a declarat ca răspuns la apelul intelectualităţii că are nevoie de un "raport ştiinţific" în baza căruia să se lămurească dacă trebuie să condamne alături de crimele regimului comunist şi ideologia sa. El nu a făcut nicio referire la raportul pe care deja îl are, dar a criticat "presiunile" care se fac în acest sens.

"Condamnarea Holocaustului s-a făcut înainte de finalizarea raportului"
Profesorul Michael Shafir, membru în Comisia Wiesel pentru condamnarea crimelor Holocaustului, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că "ceea ce preşedintele Băsescu nu vrea să-şi amintească este că preşedintele Constantinescu, iar mai apoi preşedintele Iliescu au condamnat crimele din aceea perioadă înainte de finalizarea raportului".
Shafir, în prezent profesor la Universitatea clujeană "Babeş Bolyai", a fost şeful secţiei de cercetare de la Radio Europa Liberă, şeful Departamentului de ştiri pentru străinătate de la postul de radio Kol Israel şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv.

Raportul trimis preşedinţiei de către Sorin Ilieşiu a fost, practic, elaborat în ultimii 12 ani sub forma unui vast material documentar de către echipa de istorici ai Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică, supervizată de un Consiliu ştiinţific format din personalităţi de vârf ale istoriei comunismului românesc şi mondial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite