"Băsescu va avea credibilitate numai dacă va condamna crimele comunismului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ilieşiu este iniţiatorul apelului semnat până în prezent de peste 650 de personalităţi din ţară şi emigraţie prin care se cere preşedintelui Traian Băsescu condamnarea

Sorin Ilieşiu este iniţiatorul apelului semnat până în prezent de peste 650 de personalităţi din ţară şi emigraţie prin care se cere preşedintelui Traian Băsescu condamnarea comunismului. Ilieşiu este vicepreşedintele Alianţei Civice, membru al Grupului pentru Dialog Social, membru al Academiei Civice, precum şi al Societăţii Timişoara.
- Care este mesajul apelului iniţiat de dvs?
- Sunt sigur că cei care au primit votul poporului român pentru "Dreptate şi Adevăr" îşi vor onora promisiunea. Condamnarea criminalităţii comunismului a fost cerută de societatea civilă încă din 1990. Toate fostele ţări comuniste care astăzi fac parte din Uniunea Europeană au condamnat demult caracterul nelegitim şi criminal al comunismului în ţările lor.
- Cum sugeraţi, în mod concret, să aibă loc condamnarea comunismului?
- Preşedintele Băsescu ar trebui să facă o declaraţie solemnă în faţa Camerelor reunite ale parlamentului, în care să ceară condamnarea criminalităţii comunismului de către parlamentari. Va fi absolut necesar un vot deschis, pentru ca toată lumea să ştie cine se împotriveşte condamnării crimelor comunismului. Condamnarea comunismului se poate face la data simbolică de 22 aprilie 2006, când aniversăm 16 ani de la demararea celui mai lung miting anticomunist din istorie, din Piaţa Universităţii.
- Ce ar mai trebui să presupună condamnarea oficială?
- Condamnarea criminalităţii comunismului trebuie făcută odată cu prezentarea principalelor crime comise de acesta. Este incredibil că au fost posibile orori atât de multe şi atât de mari. Multe dintre ele ne-au fost ascunse. Preşedintele a declarat că este decis să condamne comunismul în baza unui raport elaborat de o comisie validată ştiinţific, care să constate crimele comunismului, la fel cum a fost condamnat şi Holocaustul, dat fiind că un număr uriaş de oameni au fost exterminaţi în ambele cazuri de genocid. Raportul a fost practic elaborat în ultimii 12 ani de către echipa de istorici a Centrului Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Fundaţiei Academia Civică, supervizată de un consiliu ştiinţific format din personalităţi de vârf ale istoriei comunismului românesc şi mondial.
- Aţi primit vreun răspuns de la preşedinţie?
- Da, pe 26 ianuarie a.c. am primit un răspuns favorabil chiar din partea consilierului Claudiu Săftoiu. Citez debutul scrisorii: "Domnule Ilieşiu, vă pot asigura că domnul preşedinte a citit în totalitate scrisoarea dumneavoastră, în avionul de Strasbourg, cu mare atenţie. De altfel, încă din vară, domnia sa intenţiona să facă o intervenţie publică în acest sens. Din diverse motive, n-a apucat să o şi pună în practică, încă. Vă mulţumim pentru sprijinul dumneavoastră atât de calificat". Subliniez încă un lucru extrem de important: Partidul Democrat, din care provine preşedintele, este ataşat valorilor Partidului Popular European. Goran Lindblad, europarlamentarul care a iniţiat la Strasbourg condamnarea crimelor comunismului totalitar în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, este membru al Partidului Popular European. Preşedintele Băsescu şi Partidul Democrat vor avea credibilitate numai dacă vor urgenta condamnarea crimelor comunismului. Subliniez însă că principala raţiune de a urgenta condamnarea comunismului este că acest lucru va fi spre binele societăţii româneşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite