Băsescu a comparat Biserica Ortodoxă cu CFR-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crişanei şi Maramureşului. Prezenţa preşedintelui Băsescu a dat şi culoare evenimentului.Alaiul arhiepiscopilor şi al mitropoliţilor veniţi din Sfântul Sinod, să asiste la slujba oficiată

Crişanei şi Maramureşului. Prezenţa preşedintelui Băsescu a dat şi culoare evenimentului.
Alaiul arhiepiscopilor şi al mitropoliţilor veniţi din Sfântul Sinod, să asiste la slujba oficiată de Patriarhul Teoctist, s-a instalat pe scena principală în jurul orei 10, unde Bartolomeu Anania a primit toiagul şi a fost împins de Patriarh, conform ritualului, în scaunul de mitropolit. Au fost citite atât decretul prezidenţial, de numire a lui Anania, cât şi edictul Sfântului Sinod, prin care se consfinţeau înfiinţarea noii mitropolii şi numirea lui Bartolomeu. Patriarhul a explicat necesitatea creării mitropoliei, pornind de la istoricul ortodoxiei româneşti, iar Anania şi-a prezentat documentul programatic, prin care lasă autonomie eparhiilor componente, între anumite limite. Întreaga slujbă a durat aproape patru ore şi a fost condimentată copios de prestaţia preşedintelui Băsescu. Alaiul prezidenţial şi-a făcut apariţia la Catedrală după ce episcopii începuseră manifestaţia şi după ce Băsescu a făcut o incursiune neprogramată în interiorul arhiepiscopiei, dar şi o baie preliminară de mulţime. Teoctist a aflat doar la sfârşitul discursului de prezenţa preşedintelui. A făcut o primă ieşire din ritualul slujbei, deplasându-se spre balustrada scenei, orientată spre tribuna oficialităţilor, mulţumindu-i public preşedintelui pentru prezenţa la manifestare. "Nu contează trecutul, dacă aţi venit acum la biserică. Sunteţi un exemplu pentru cei prezenţi aici", a spus Teoctist.

Anania vede noua mitropolie ca pe un copac cu patru radacini
Ceremonia a continuat cu discursul noului mitropolit, Bartolomeu Anania, care a explicat raţiunile sale privind constituirea mitropoliei şi programul său de acţiune. Anania a comparat noua mitropolie cu un copac cu patru rădăcini, referindu-se la eparhiile componente. Acestea vor avea propria autonomie, dar anumite directive vor putea fi luate, prin consens, pentru toate. Abia a început discursul lui Anania, şi a doua surpriză. Preşedintele a plecat brusc spre Prefectură, fără explicaţii, urmat de întregul alai din Partidul Democrat - Emil Boc, prefectul Alin Tişe, deputaţii Daniel Buda, Ioan Olteanu, ministrul Mihail Hărdău, primarii municipiilor din Ardeal - şi de ziarişti. La îndemnul primarului Emil Boc, ziariştii au plecat spre primărie, unde era programată o conferinţă de presă. După aproape o oră de aşteptare la primărie, o nouă surpriză: Băsescu era din nou la slujbă, unde revenise după circa o jumătate de oră. Băsescu a ţinut să-l felicite personal pe Anania la sfârşitul slujbei, iar după intonarea imnului naţional, a intrat pe scenă, între membrii Sinodului. Preşedintele a spus la microfon că nu vede nicio problemă cu înfiinţarea noii mitropolii. "şi calea ferată, şi drumurile naţionale funcţionează pe mai multe regionale", a spus fostul ministru al transporturilor. După încheierea manifestării, credincioşii s-au aşezat la coadă pentru a săruta icoana făcătoare de minuni, iar Băsescu s-a deplasat pe jos la primărie, spre disperarea sepepiştilor, printre mulţime şi maşini, pupând şi strângând mâini de-a valma. La primărie a mâncat un peşte cu Patriarhul şi noul mitropolit la hotelul Belvedere, după care a plecat în grabă spre Bucureşti, pentru a-şi pregăti plecarea în China.

Preşedintele regretă că unii judecători sunt inamovibili
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat din nou funcţionarea justiţiei. "Justiţia va avea în continuare cartonaş galben", a spus Băsescu, explicând că nu este suficient să defilezi cu 5-6 persoane pe la Parchete, că aceştia trebuie şi condamnaţi, în contextul în care vorbea de aderarea la 1 ianuarie 2007. Băsescu a afirmat că nu este de acord cu justificarea pentru deciziile incorecte din justiţie, prin numărul redus de judecători. "Din 20 de procese dintr-o şedinţă, să judece 5, dar corect", a spus preşedintele, care va face în continuare presiuni asupra instituţiilor publice, în special asupra justiţiei. Preşedintele României a declarat că regretă eroarea făcută în sistemul judiciar prin faptul că "nu s-a făcut curăţenie" înainte ca judecătorii să fie făcuţi inamovibili. "Judecătorii sunt inamovibili. Legea îi protejează. Nu s-a făcut reforma sistemului judiciar înainte de a-i face inamovibili, iar acum Constituţia le garantează inamovibilitatea".

"Ce credeţi că aveţi în cap şi nu spuneţi pe gură?"
Băsescu a atacat şi ziariştii, arătându-se contrariat de preocuparea acestora pentru urmărirea telefoanelor. "Chiar credeţi că sunteţi importanţi? Când văd că mergeţi la televiziune şi spuneţi că sunteţi urmăriţi. Ce credeţi că aveţi în cap şi nu spuneţi pe gură?", a încercat să glumească Băsescu. Interpelat pentru modalitatea de exprimare, Băsescu le-a reproşat jurnaliştilor că nu ştiu de glumă. "Dacă nu aş glumi, aş da în hepatită", s-a explicat preşedintele. Băsescu a mai spus că, dacă "ziaristul crede că mai prezintă interes pentru instituţiile statului, greşeşte". Întrebat dacă sinteza pe care o primeşte de la serviciile secrete face referire şi la ziarişti, Traian Băsescu a răspuns: "Dacă credeţi că instituţii de gen Securitate care ascultă ziarişti pot funcţiona în România, vă înşelaţi. Fiţi liniştiţi, nu se ascultă ziarişti. Se ascultau probabil pe vremea când se controla ce se scrie. Când era Scânteia".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite