Băsescu: Tuturor cetăţenilor Republicii Moldova li s-ar putea acorda cetăţenia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, la postul public, că Republica Moldova este o ''mare de cetăţeni români'. ''Este greu să înţeleg politica Chişinăului, a Partidului

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi seară, la postul public, că Republica Moldova este o ''mare de cetăţeni români'.
''Este greu să înţeleg politica Chişinăului, a Partidului Comunist din Republica Moldova, dar nimic din ce face Chişinăul azi, inclusiv agresivitatea publică a preşedintelui Voronin, a premierului Tarlev, a ministrului de Externe Stratan, nu schimbă poziţia noastră faţă de Moldova.


Întrebat dacă nu ar trebui ca cetăţenia română să fie acordată tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, chiar dacă nu ar fi de origine română, Băsescu a răspuns: ''De ce nu? Să se acorde cetăţenia română tuturor, dacă sunt cetăţeni ai Republicii Moldova într-o mare de români. Aceasta este Republica Moldova, o mare de cetăţeni români. Poziţia mea nu poate fi decât de apropiere de poporul român de dincolo de Prut''.

Şeful statului a precizat, în acest context, că insistă de mai bine de doi ani pentru relaxarea sistemului de acordare a cetăţeniei române pentru moldoveni.

''Vreau să cred că în zilele următoare Guvernul României va face ceea ce trebuie pentru ca absolvenţii de liceu şi de facultate, 7.000 de tineri moldoveni, la primirea diplomei şi dacă cer să poată primi prompt cetăţenia română. Republica Moldova nu le recunoaşte diplomele din România. Atât de departe s-a mers cu politica antiromânească a PCRM. Dar nu avem dreptul de a considera acest lucru ca o poziţie a poporului român de dincolo de Prut. Este vorba de o poziţia unui partid aflat la putere, iar noi trebuie să-i privim pe cetăţenii români de dincolo cu respectul cuvenit, pentru că ei suportă o nedreptate a istoriei', afirmat şeful statului.

El a adăugat că o soluţie în cazul relaţiilor tensionate cu Republica Moldova este ca România să nu răspundă provocărilor puterii comuniste de la Chişinău.

'Ribbentrop şi Molotov s-au înţeles să rupă o bucată din România. Noi nu avem dreptul să considerăm că trebuie să-i tratăm ca pe nişte străini pe românii din Republica Moldova şi cred că am găsit o soluţie bună să nu răspundem la provocările puterii comuniste de la Chişinău. Comunismul nu a reuşit nicăieri, nu va reuşi nici în Republica Moldova'', a explicat preşedintele.


''Bruxelles-ul este gata să ofere un Tratat pentru cetăţenii din Republica Moldova. Sper să fie semnat şi acceptat cât mai rapid. Am avut o poziţie extrem de tranşantă, atât în discuţia cu ambasadorii europeni de la Bucureşti, dar şi cu liderii politici europeni, legată de limba moldovenească. În acest Tratat, nu li se va oferi un tratat în limba moldovenească, ci unul care să vorbească strict de limba oficială a statului, fără ca Bruxelles-ul să spună că se redactează în limba engleză şi moldovenească. Dacă îl respinge, PCRM îşi va suma responsabilitatea de a da cu piciorul unei şanse pentru fiecare dintre cetăţenii Republicii Moldova'', a spusTraian Băsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite