Băsescu cere blocarea privatizării Romgaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

El a spus că trebuie analizat ce s-a întâmplat la Petrom-OMV

până când nu vor fi analizate rezultatele unor privatizări precum cea a Petrom.
"Acum o lună i-am cerut ministrului industriilor (ministrul economiei şi comerţului, Codruţ şereş - n.r.) să nu accelereze procesul de privatizare la companiile din domeniul energiei, mai ales la Romgaz, urmând ca acestea să fie reluate după o analiză a rezultatelor privatizărilor din domeniul energetic de până acum, inclusiv a Petrom", a afirmat preşedintele Băsescu. şeful statului a făcut această declaraţie, la Aeroportul Henri Coandă, înaintea plecării într-o vizită oficială în Marea Jamahirie Arabă Libiană Populară Socialistă, în care problematica energetică va constitui unul dintre subiectele principale ale discuţiilor. Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu vine după mai multe scandaluri legate de privatizarea Petrom şi creşterea preţurilor la gaze. În urmă cu câteva luni au apărut divergenţe între Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, şi distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neînţelegerilor referitoare la preţ. Compania a solicitat un preţ mai mare decât cel avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), iar Distrigaz Nord şi Distrigaz Sud nu au încheiat contractele la preţul solicitat de Petrom. Ulterior, distribuitorii au cerut ANRGN să recunoască aceste costuri suplimentare în tarife. Pe de altă parte, acum o lună, ministrul economiei a spus că doreşte ca unele obiective energetice, precum hidrocentralele de la Porţile-de-Fier sau Centrala Nucleară de la Cernavodă, să rămână sub controlul statului. şereş a spus că, până la mijlocul lui decembrie, va prezenta o listă cu obiectivele energetice care nu pot fi privatizate. În privinţa propunerii de trecere a companiei Romgaz din proprietatea privată în cea publică, a statului, pentru a împiedica privatizarea, şereş a apreciat că o astfel de schimbare nu ar fi suficientă. În opinia ministrului, ar trebui elaborată o hotărâre de guvern sau o lege de securitate energetică, în care să fie foarte clar definite societăţile care nu pot fi privatizate. şereş a susţinut că, în următoarele două luni, MEC va face o propunere legislativă privind securitatea alimentării cu energie, care va porni de la aceleaşi principii ca şi strategia Uniunii Europene în domeniu.

Gazul rusesc, instrument politic
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, sâmbătă, la o întâlnire cu jurnaliştii străini acreditaţi la Bucureşti, că UE nu trebuie să fie dependentă de gazele naturale livrate de Rusia, pentru a evita riscul de transformare a gigantului rus Gazprom într-un "instrument de presiune politică". şeful statului a avertizat că există riscul ca "într-o zi, Gazprom să spună:
Dacă nu sunteţi înţelepţi, voi alimenta exclusiv China
". "Atât timp cât sistemul unic de transport al gazelor naturale traversează o zonă care scapă controlului autorităţilor, UE nu are dreptul de a se simţi în siguranţă din punct de vedere energetic", a avertizat preşedintele Băsescu.

Întâlnire cu Kadhafi
Preşedintele Traian Băsescu a avut o întâlnire, ieri, la Tripoli, cu preşedintele Libiei, Muammar Al Kadhafi, la reşedinţa acestuia, în interiorul celui de al treilea cerc de securitate al locaţiei. La începutul întrevederii, preşedintele român i-a spus omologului său că România doreşte reluarea relaţiilor bilaterale cu Libia. "Noi, de asemenea", a răspuns Kadhafi. Deşi era programat ca întrevederea să dureze o oră, aceasta s-a încheiat în aproximativ jumătate de oră.Băsescu a spus, după întâlnire, că a fost subliniată necesitatea punerii, la dispoziţia Libiei, echipamente specifice extracţiei de gaze, element de mare experienţă a românilor. (Mediafax)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite